Palmolieplantages veroorzaken massale ontbossing en CO2-uitstoot in Indonesië

Indonesië staat verrassen hoog in de ranglijst van landen met de grootste uitstoot van broeikasgassen. Dat is niet zozeer een gevolg van de industriële activiteiten, maar vooral door de massale ontbossing.

Veertig procent van de oerbossen in Indonesië zijn al vernietigd en wat nog overblijft aan intacte bosgebieden loopt een hoog risico op snelle degradatie. De palmolie-industrie draagt daarvoor een grote verantwoordelijkheid. Wereldwijd is ongeveer 90 procent van de palmolieproductie afkomstig van plantages uit Indonesië en Maleisië.

De internationale milieubeweging Greenpeace voert al een tijdje campagne over de negatieve impact van palmolie op bossen en klimaat. Vorige week publiceerde Greenpeace het rapport ‘The hidden carbon liability of Indonesian palmoil'. Het onderzoekt het risico dat investeerders in de palmolie-industrie lopen. De uitstoot van broeikasgassen wordt steeds meer beschouwd als een 'risicofactor'. Een grote speler op de markt zoals Unilever zou ongeveer 714 miljoen euro per jaar (of 14 procent van de jaarwinst van de groep voor 2007) moeten betalen indien het bedrijf de kosten van de broeikasgasemissies (30 euro per ton CO2-uitstoot) van zijn palmolieplantages zou compenseren. Unilever behoort tot de grootste verbruikers van palmolie ter wereld en is vooral gekend bij het grote publiek van populaire cosmetica- en voedingsmerken. Jaarlijks consumeert het bedrijf ongeveer 1,3 miljoen ton palmolie of drie procent van de totale wereldproductie. Ongeveer de helft daarvan komt uit Indonesië. Andere multinationale bedrijven i zoals Nestlé, Procter&Gamble en Kraft lopen een gelijkaardig financieel risico.

Als reactie op een eerste Greenpeace-rapport in april hebben duizenden cyberactivisten een mail naar Unilever gestuurd met de vraag de Indonesische oerbossen niet langer om zeep te helpen. En blijkbaar met succes. Tijdens de 'May Day Climate Change Summit' in Londen kondigde Unilever-CEO, Patrick Cescau, aan dat zijn bedrijf de vraag van Greenpeace steunt om een moratorium in te stellen op de vernietiging van het Indonesische regenwoud. Dit is al een eerste stap in de goede richting, vindt Greenpeace. Maar ook alle lokale leveranciers van Unilever moeten dit voorbeeld volgen. Greenpeace eist dat alle bedrijven én hun investeerders hun verantwoordelijkheid opnemen in het klimaatdebat, net zoals Greenpeace zelf intern probeert te doen.

Websites

Klik hier voor Greenpeace Belgium: Palmoliedossier en acties

klik hier voor het volledige Greenpeace-rapport ‘The hidden carbon liability of Indonesian palm oil'

klik hier voor Greenpeace Maatschappelijk jaarrapport 2007

Afbeelding
11 POLITIEKE DWAASHEDEN. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici

11 POLITIEKE DWAASHEDEN

Afbeelding
coverGS024transitie.jpg

TRANSITIE. Onze welvaart van morgen

Afbeelding
Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

COOPERATIES. Hoe heroveren we de economie?