Home

Regeringen maken fiasco van FAO top

Anders dan op de IAO conferentie in Genève was er in Rome geen gebrek aan mediabelangstelling. Het zag er zwart van de journalisten, voor één keer massaal gealarmeerd door de voedselcrisis voor een voedseltop van de FAO, de Wereld Voedsel- en Landbouworganisatie.

Jammer genoeg lieten de politieke leiders het afweten. Massaal overgevlogen uit alle hoeken van de wereld hebben ze vooral hun ecologische voetafdruk nog meer de hoogte ingejaagd. Een echte oplossing voor de structurele voedselproblemen hebben ze echter niet dichterbij gebracht.

Het zal sommigen misschien verbazen maar de Belgische delegatie heeft haar job goed verricht. De samenwerking tussen alle partners was naar verluidt prima. Dat helpt om de top te laten verklaren dat voedselhulp lokaal of regionaal moet worden aangekocht, of dat investeringen nodig zijn in de opslag van voedsel.

Mooi zo, maar wat niet lukte is de wereld te winnen voor het beschermen van lokale en regionale landbouwmarkten en voor het ondersteunen van de daarbij horende productieve familiale landbouw. Want welke draak lezen we in de verklaring van deze FAO top? "We moedigen de internationale gemeenschap aan om de vrijmaking van de internationale handel in voedsel verder te zetten." En verder lezen we: "Dit zal de boeren, vooral die van ontwikkelingslanden, nieuwe kansen geven om hun productie te verkopen op de wereldmarkt en hun productiviteit verhogen."

Zoveel nonsens bijeen is moeilijk te slikken. Er is geen enkel rijk land te vinden dat zijn eigen landbouwrevolutie en de bijhorende productiviteitsstijging heeft gerealiseerd op open landbouwmarkten. Ze hebben integendeel allemaal hun eigen landbouw en hun boeren beschermd. En denkt u echt dat men de honger in een land wegwerkt door de boeren voor de uitvoer te laten produceren?

Het is duidelijk dat de mensen, de bewegingen en de organisaties die zich inzetten voor een hongervrije wereld en voor een duurzame landbouw die de wereld kan voeden, de boeren goed laat leven en de natuur niet overvraagt, nog veel werk voor de boeg hebben.

.

Websites

klik hier voor Final Declaration Food Summit (PDF document)

klik hier voor artikel Food Summit calls for more investment in agriculture

Lees meer over zin en onzin van internationale marktwerking in de landbouw- en voedselproductie in het boek Koe 80 heeft een probleem

Klik hier voor MO* paper ‘Wie zorgt er voor een échte groene revolutie?' van Jan Aertsen en Dirk Barrez

Klik hier voor een voordeelabonnement op MO*

Web tv - Tijd om geschiedenis te schrijven. Een ludieke oproep van Vredeseilanden, toen de verwachtingen nog groot waren.

Regio's: 

Lees ook