Home

VRT telt meest erkende beroepsjournalisten

Vlaanderen telt 1604 erkende beroepsjournalisten. Ze werken voor heel verschillende media, maar meest van al voor VRT. Een klein overzicht.

31 procent van journalisten
werkt voor de publieke omroep

Met 496 zijn ze, de VRT-medewerkers die actief zijn als beroepsjournalist. Die bijna 500 zijn goed voor 30,9 procent of dus bijna een derde van alle 1604 erkende beroepsjournalisten (2017). VTM/Medialaan telt er slechts 65, bijna acht keer minder.

Van de regionale televisiezenders redt Focus-WTV het met 21 journalisten, AVS met 13 en ATV met 11. De andere hebben alle minder dan 10 journalisten aan boord.

Bij de kranten is de redactie van Het Nieuwsblad, zowel online als offline, meest omvangrijk. Daar werken 133 journalisten. Het Laatste Nieuws haalt met 111 ook de honderdkaap. Dan volgen De Standaard (97), De Tijd (81), Het Belang van Limburg (60), Gazet van Antwerpen (56), De Morgen (47) en Metro (6).

Alle krantenredacties samen zijn kleiner
dan totaal van alle televisieredacties

Opvallend is dat alle krantenredacties samen minder journalisten aan het werk kunnen zetten dan alle televisiezenders samen. Waarbij de doorslaggevende factor het grote aantal journalisten is bij de publieke omroep.

De magazines dan. Daar valt vooral het aandeel op van Roularta Media Group (Knack, Trends …) met 82 journalisten. Verderop merken we nog Persgroep Publishing (Dag Allemaal, Humo …) met 33 journalisten.

Zeker vermeldenswaard is het persagentschap Belga waar 49 journalisten aan de slag zijn. Bij de productiehuizen torent Videohouse er bovenuit met 41, bij Woestijnvis stopt de teller op 10. Alle als online gelabelde media samen stranden op 11. (Bron: Vlaamse Vereniging van Journalisten)

Klik hier voor overzicht van Pala artikels over media, o.a. over VRT

Tot het einde gelezen? En de informatie gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Landen: 

Lees ook