Home

Waar verneem je iets over het Europees Sociaal Forum?

Zowat niets over alternatieven voor de huidige financiële crisis in de klassieke media, en al helemaal niet over het voorbije Europees Sociaal Forum in het Zweedse Malmö.

Dus vernemen de meeste mensen niet dat daar 10.000 mensen uit heel Europa samen waren om na te denken en te discussiëren over alternatieven voor de huidige problemen.
Dus zien we niet dat daar uit België bijvoorbeeld tussen de 250 en 300 deelnemers/sters waren, met sterke vertegenwoordigingen van vooral ACV en ook ABVV. En dat ze heel actief waren rond de meest diverse thema's: waardig werk, flexicurity (1), commercialisering van de gezondheidszorg, verzet tegen ongeremde vrijmaking van de handel tussen Europa en vele ontwikkelingslanden, klimaatverandering...
Dus lezen we niets over de al oude maar heel belangrijke discussie hoe die sociale fora - van lokaal tot mondiaal - zich moeten organiseren; over de vraag hoe vakbonden en andere bewegingen zich verhouden; en bovenal de vraag: moeten we toch niet evolueren in de richting van één sterke mondiale beweging, een beweging die analyseert, die alternatieven formuleert, die weegt op het debat, die een andere politiek forceert?

Gelukkig hoeven we het daarbij niet te laten. Want op het net valt er toch één en ander te vernemen en te zien over dat Europese Sociaal Forum - zie verder hieronder. Gek genoeg nog niet op de website van het Europees Sociaal Forum zelf.

(1) - om meer te vernemen over ‘flexicurity', raadpleeg het woordenboek op http://www.mondiaal.be/ (klik links in navigatiebalk op 'Globalisering van A tot Z'

Websites

Lees meer op Indymedia
Voor interview over ‘waar naartoe met het Sociaal Forum'? scroll naar beneden

Lees meer op de website van het Belgisch Sociaal Forum

Regio's: 
Landen: 
Thema: 

Lees ook

Het ziekbed van Europa. Van crash tot succes tot crisis

Op de redactie werken de voorbije jaren jonge Europese vrijwilligsters uit Zuid-Europa. Meestal keren ze niet terug, er zijn toch geen jobs. Maar de Europese Unie is niet gemaakt om jongeren geen toekomst te geven, neen, ze is er gekomen om telkens nieuwe generaties maximale kansen te bieden op een goed leven. En als het huidige Europa dat niet kan, moeten we een beter bouwen.  

Europees ontwikkelingsbeleid mag geen ver-van-mijn-bed-show zijn

Of we het nu graag willen of niet, het beslissingsniveau van de Europese Unie heeft een steeds grotere impact op allerlei beleidsterreinen, ook op het vlak van ontwikkelingssamenwerking, de kwaliteit van de hulp, de liberalisering van diensten en handel en de markttoegang en steun aan boeren. In het licht van de verkiezingen voor het Europees Parlement van juni 2009 is het voor iedereen die begaan is met het Zuiden van het grootste belang om dit - toegegeven vaak ingewikkelde - Europese niveau beter te leren kennen. Daarom organiseerden 11.11.11 en CNCD samen met Coprogram-Acodev en de Europese confederatie CONCORD een studiedag over Europa.