Home

Zwakste werkenden zijn harder getroffen door corona

Van de VS tot India, in heel de wereld treft de coronacrisis extra hard de zwaksten op de arbeidsmarkt.

Foto Tanmoy Kumar Roy

Wie werkt en weinig of geen wettelijk bescherming heeft, wie amper of geen sociale zekerheid geniet, wie niet op sterke vakbonden kan vertrouwen, die stond altijd al in de economisch verdomhoek.

Op veel plaatsen in de wereld treft de coronacrisis extra hard de zwaksten op de arbeidsmarkt, vele freelancers, tijdelijke werknemers, contractarbeidsters, seizoenswerkers... Denk aan de arbeidsters in de kledingsector wanneer de fabrieken waarin zij labeuren ineens de vraag zien opdrogen, zelfs dat afgewerkte bestellingen worden geannuleerd.

Helemaal de pineut zijn de vele zelfstandigen die altijd al volledig op eigen risico op straat wat inkomen trachten te vergaren. Zoals bv. de lockdown in India sterk illustreert, valt dan hun hele bestaan in duigen, ze zien zich zelfs verplicht de steden achter zich te laten.

Maar liefst 400 miljoen werkenden in de informele economie van India zouden volgens de Internationale Arbeidsorganisatie dieper in armoede kunnen verzinken.

Waar voedselketens verstoord geraken, zien op het platteland vele kleine boeren en boerinnen hun inkomen – in normale tijden al te laag voor de meesten – nog meer in gevaar komen.

De wereld rond is het probleem van grote economische ongelijkheid, die voor tallozen het inkomen en het bestaan onzeker maakt, door corona alleen maar verergerd. (db)

Lees ook Pala artikel Corona stilstand voor vele werkende mensen

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

*****************

Regio's: 
Landen: 

Lees ook