Accueil

ExxonMobil loog bewust over opwarming van de aarde

De Amerikaanse oliemultinational ExxonMobil heeft de voorbije jaren een grootschalige desinformatiecampagne gevoerd over de opwarming van de aarde. Dat schrijft de UCS, de Amerikaanse Unie van Bezorgde Wetenschappers, in een nieuw rapport  onder de titel 'Smoke, Mirrors and Hot Air' (Rook, spiegels en warme lucht). Tussen 1998 en 2005 heeft ExxonMobil bijna 16 miljoen dollar (12 miljoen euro) gepompt in 43 lobbygroepen die twijfel moesten zaaien over het probleem veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen. De UCS is gestart met een campagne om druk uit te oefenen op de leden van het Amerikaanse parlement. Die moeten de zaak uitklaren, vinden de wetenschappers. De organisatie maakt de vergelijking met de inspanningen van de tabaksindustrie die ook lange tijd de band tussen roken en longkanker ontkende.
Grote bedragen gingen onder meer naar het American Enterprise Institute (AEI), het George C. Marshall Institute en het Competitive Enterprise Institute (CEI). Deze lobbygroepen probeerden wetenschappelijk twijfelachtige stellingen ingang te doen vinden bij de publieke opinie met de hulp van conservatieve columnisten en kranten. Bovendien bleef Lee Raymond, tot vorig jaar de nummer één bij ExxonMobil, tot voor kort de wetenschappelijke consensus afwijzen dat de verbranding van fossiele bandstoffen bijdraagt tot de opwarming van de aarde. Hij verzette zich tegen de druk van de aandeelhouders om meer te investeren in alternatieve energiebronnen. De Amerikaanse publieke opinie en de grote media maken zich hoe langer hoe meer zorgen over de opwarming van de aarde.  Sinds de overwinning van de Democraten van november 2006 is er nu ook een politieke meerderheid vóór maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen aan banden moet leggen.
In een eerste reactie op het UCS-rapport zei een woordvoerder van ExxonMobil dat “het duidelijk is dat broeikasgassen bijdragen tot de klimaatverandering, en dat het gebruik van fossiele brandstoffen een belangrijke bron is van die gassen."

IPS
Union of Concerned Scientists (USA) (met mogelijkheid om protestmail te sturen naar het Amerikaanse Congress)
http://www.ucsusa.org/news/press_release/ExxonMobil-GlobalWarming-tobacco.html

Regio's: 
Thema: 

Lees ook

Zonnevliegtuig vliegt meer dan tachtig uur, dag en nacht

De Zephyr is een onbemand vliegtuigje, weegt zowat dertig kilogram, kan tot ruim achttien kilometer hoog klimmen... en vliegt op zonne-energie. Enkele weken geleden maakte het een non-stop recordvlucht van tweeëntachtig uur en zevenendertig minuten. Dat is bijna drie en een halve dag lang, een verbetering van het vorige record met ruim de helft. Gedurende de nacht vliegt het op batterijen die overdag door het zonlicht zijn opgeladen.

Dat is een hele prestatie. Mooi zo.
Alleen, er is meer te vertellen over Zephyr, zo bijvoorbeeld de plaats waar de recordvlucht plaatsvond. Dat was een Amerikaanse legerbasis in Arizona.

Waarom technologie altijd eerst ontwikkelen voor militaire toepassingen?

Is New Orleans slachtoffer van de opwarming van de aarde? (01/02/2006)

Orkaan Katrina heeft vorige zomer gezorgd voor de grootste ‘natuurramp’ ooit in de Verenigde Staten. Publicaties in Nature en in Science wijzen er nu op dat er een verband opduikt tussen warmere oceanen en hevige tropische orkanen.
Alleen wanneer de oceanen warm genoeg zijn, kunnen daar orkanen van komen. Maar toch is het iets te makkelijk om meteen een relatie te leggen tussen opwarming van de aarde en orkanen. Want er kunnen nog veel meer zaken een invloed uitoefenen op de kracht en de frequentie van orkanen.
Amerikaanse meteorologen hebben nu ontdekt dat het aantal tropische stormen in de wereld niet toeneemt, enkel in het Noorden van de Atlantische Oceaan zijn er vanaf 1995 duidelijk meer orkanen.