Accueil

Materialen en duurzaam ondernemen. Wijst Umicore de weg?

Het Belgische bedrijf Umicore heeft zijn verslag 2005 aan de aandeelhouders en de samenleving gepubliceerd, verslag van een stevige oefening in duurzaam ondernemen. En dat is hard nodig. We weten allemaal dat de grondstoffen, net als de fossiele brandstoffen, eens op zullen geraken. De exploitatie ervan slorpt massa’s energie en verloopt dikwijls heel vervuilend, met veelal zware kosten en weinig baten voor de omgeving.
Toen Umicore nog Union Minière was, schreef het een vervuilende en niet zo sociale geschiedenis. Umicore gooit het nu al jaren over een andere boeg. Het bedrijf neemt zijn verantwoordelijkheid voor de historische vervuiling die het veroorzaakte, is de weg van recyclage en nieuwe materialen opgegaan, zoekt minder energie en water te verbruiken en minder vervuiling te veroorzaken. Het wil overal waar de groep actief is de mensenrechten respecteren en heeft een gedragscode voor leveranciers.
Hoe men ook denkt over Umicore, voor wie wil investeren of evalueren, de discussie of de dialoog aangaan, biedt dit verslag alvast heel wat informatie. De criticus kan alvast ook kijken naar de doelstellingen voor de komende vijf jaar. Zijn die ambitieus en meetbaar genoeg voor een bedrijf dat een toonbeeld van duurzaam ondernemen wil zijn?

Umicore verslag 2005 aan de aandeelhouders en de samenleving http://www.investorrelations.umicore.com/nl/resultsReports/2005YR/YR2005ARNl.pdf
meer over maatschappelijk verantwoord duurzaam ondernemen http://www.ikwilniet.org/palabrief.php?showarticle=1&id=00048
http://www.ikwilniet.org/palabrief.php?showarticle=1&id=00019

Landen: 
Thema: 

Lees ook