Home

De opkomst van benefit bedrijven

Met op kop de staten Maryland en Vermont in 2010 hebben zowat dertig staten in de VS het wettelijk mogelijk gemaakt om een benefit corporation op te richten. Dergelijke bedrijven zijn in de eerste plaats bedoeld voor sociale en ecologische doelstellingen, om het publiek goed na te streven. Een winstgevende bedrijfsvoering staat er volledig in dienst van echt maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Dit schept kansen om de noodzakelijke transitie naar een duurzame economie in  praktijk te brengen. Zo veranderde in 2014 het klassieke elektriciteitsbedrijf Green Mountain Power uit Vermont in een benefit corporation. Het wou komaf maken met het aloude beleid van winst maken in de elektriciteitssector: te grote en zelfs overbodige centrales aangedreven door fossiele brandstoffen die hun elektriciteit te duur verkopen, daarbij vooral de armsten en de ouderen benadelen, en de weg versperren voor hernieuwbare energie.

Sinds 2014 is veel veranderd bij Green Mountain Power. Er is vooral een radicale keuze voor decentraal opgewekte hernieuwbare energie, en investeringen in energiebesparing worden voorgeschoten.

Het kan dus om bedrijven die tot voor kort de vloer aanveegden met het algemeen belang in korte tijd om te vormen tot ondernemingen die ons verzekeren van een welvarende toekomst binnen de ecologische grenzen van de planeet. Dat is de kracht van de aangepaste bedrijfsvorm van de benefit corporation.

Deze bedrijven kunnen, neen, ze moeten het publieke goed najagen. Hun aandeelhouders waken hierover en zijn gerechtigd om een rechtszaak aan te spannen indien ze daar onvoldoende of niet in slagen.

Eind 2015 migreerde deze bedrijfsvorm over de Atlantische Oceaan en kreeg navolging in Italië met de invoering door het parlement van de Società Benefit. (db)

Bronnen

What if…Your Electric Utility Was a Benefit Corporation?
of hier
Benefit Corporations: Do the Benefits Exceed the Costs?
Benefit corporation - Wikipedia

Uw doordachte reacties zijn heel welkom op het emailadres infoATpala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Lees ook

Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

cover Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

AANBOD VOOR PALA LEZERS | Slechts 10 euro i.p.v. 14,95 | Gratis verzending

Niet Aldi of Lidl maar Coop en Migros zijn veruit de sterkste supermarkten in Zwitserland. Deze coöperatieve bedrijven maken het land verbazend anders. Hier scoren bio, streekproducten, fair trade en ecolabels het hoogst.De 400 lokale kredietcoöperaties van Desjardins verzamelen 5,6 miljoen leden. Hun bank is veilig, rendabel, zet het spaargeld in voor de echte economie en maakt dat coöperaties zich thuis voelen in Québec en Canada.Mondragon, waar werknemers de baas zijn. In moeilijke omstandigheden scheppen ze met hun ruim 120 coöperaties 80 000 jobs.Publiekscoöperaties, de betere oplossing voor Belfius, Belgacom of Telenet.

Coöperatieve bedrijven leven opvallend langer dan klassieke bedrijven, zorgen voor zekerder werk, verdelen beter de welvaart en stimuleren meer de lokale economie. Nu al tellen coöperaties 1 miljard leden en bouwen ze aan een democratische en sociaalecologische economie. Een samenleving die zich coöperaties ontzegt, lijkt wel goed gek. De gelukkigste conclusie? Ze kunnen ons zelfs voorbij het desastreuze financieel kapitalisme voeren.

10,00 €
To prevent automated spam submissions leave this field empty.