Home

De voortgang van het Trans-Pacific Partnership

Wie herinnert zich nog hoe president Trump de VS terugtrok uit het Trans-Pacific handelsakkoord? Vele Stille Oceaan landen zijn intussen voortgegaan met hun partnership. Zelfs China én Taiwan stellen zich kandidaat.

Een warrig America First Trumpisme leidde meteen na het aantreden van de nieuwe president in 2017 tot de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het Trans-Pacific Partnerschip handelsakkoord van landen rond de Stille Oceaan.

In zijn drang naar protectionisme en deglobalisering boorde hij overigens ook het Transatlantic Trade and Investment Partnership met de Europese Unie de grond in, en tackelde hij voluit de Wereldhandelsorganisatie.

De aftocht van de VS stopt echter niet de dynamiek van handelsovereenkomsten in het gebied van de Stille Oceaan. De overblijvende landen onderhandelen verder en bereiken op 8 maart 2018 een officieel resultaat.

Elf stichtende leden

Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam zetten die dag in het Chileense Santiago hun handtekening onder het zogenaamde Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP).

Nieuwe kandidaten

Een eerste kandidaat komt uit Europa

Het eerste land dat zich officieel kandidaat stelt om toe te treden tot de nieuwe club is Groot-Brittannië. Dat gebeurt op 1 februari 2021.

China én Taiwan willen niet ontbreken

Heel recent is er opnieuw beweging. Op 16 september 2021 stelt China zijn kandidatuur. Japan maakt snel duidelijk die niet te steunen. Australië geeft zelfs aan zich te zullen verzetten.

Enkele dagen later, op 22 september, verzoekt ook Taiwan officieel om te kunnen toetreden. Het land had zijn belangstelling zelfs al langer dan China laten blijken.

Het is afwachten of het nieuwe Trans-Pacific Partnership die China-Taiwan knoop zal weten te ontwarren.

Nog meer geïnteresseerden

Daarmee stopt het aantal mogelijke leden allerminst. Tot de mogelijke geïnteresseerden behoren Colombia, Indonesië, Filipijnen, Thailand, Zuid-Korea en ook de Verenigde Staten. (db)


Voor meer info zie o.a. deze Wikipedia artikels
Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership
Trans-Pacific Partnership

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Lees ook