Jaarlijks loopt wereld 427 miljard dollar belastinginkomsten mis

Afbeelding
politieke-dwaasheden-4-fiscale-oneerlijkheid.jpg

Elk jaar verliezen landen 427 miljard dollar aan belastingfraude en ontwijking, zo berekende het Tax Justice Network. Door corona kunnen samenlevingen die kost minder dan ooit dragen.

Figuur bij dwaasheid 4 -|fiscale oneerlijkheid

Multinationale bedrijven i zijn volgens Tax Justice Network met 245 miljard dollar zoek gemaakte belastingen i de grootste fiscale bedriegers. Zij doen het publieke goed nog meer kwaad dan privépersonen die hun overheden 182 miljard tekortdoen.

The State of Tax Justice 2020 studie serveert nog een pak meer belastende vaststellingen. Rijke landen verliezen veel meer aan inkomsten dan arme landen. Maar die laatste zijn relatief veel zwaarder getroffen. Het verlies loopt er op tot de helft van hun gezondheidsbudgetten terwijl dat acht procent is in de rijke landen.

De schuld van rijke landen

Rijke landen zijn verantwoordelijk voor 98 procent van de mondiale belastingverliezen, de arme voor maar twee procent. De hoofdverantwoordelijken voor het derven van overheidsinkomsten zijn de belastingparadijzen Britse Kaaimaneilanden met 70 miljard dollar of 16,5 procent van het totaal en het Verenigd Koninkrijk met 42 miljard of 10 procent. Verder volgen Nederland (36 miljard of 8,5%), Luxemburg (27 miljard of 6,5%) en de VS (23 miljard of 5,5%).

Het Britse belastingfraude spinnenweb strekt vanuit het Londense centrum uit tot nog meer Britse Overzeese Gebieden dan de Kaaimaneilanden. Dat volledige Britse web is verantwoordelijk voor een duizelingwekkend zwart gat van 160 miljard verdwenen belastinggelden.

Europese as van belastingontwijking

Vanuit Londen met zijn overzees netwerk strekt zich over Nederland, Luxemburg en Zwitserland een Europese as van belastingontwijking uit, samen goed voor de helft van alle ontvluchte belastingen. Die as kost de EU i-landen elk jaar 27 miljard gemiste ontvangsten alleen al van Amerikaanse multinationals die actief zijn in de Europese Unie i.

Wat te doen?

Om de veelvuldige kwalijke fiscale praktijken te counteren, stelt een internationale coalitie prioritair drie acties voor.

Vooreerst een belasting op buitensporige winsten die heel wat multinationals, voorop de digitale concerns, maakten tijdens de corona pandemie.

Ten tweede een welvaartsbelasting als tegenwicht voor de enorme ongelijkheden die corona veroorzaakte. Aan de ene kant zien we massale werkloosheid en verlies van arbeidsinkomen, en aan de andere kant merkwaardig grote financiële winsten.

Ten derde de oprichting van een VN belastingovereenkomst die moet leiden tot een mondiaal fiscaal systeem dat coherent, transparant en eerlijk is.

Deze acties zijn des te meer nodig om de gevolgen van de corona pandemie en de wereldwijd noodzakelijk herleving te bekostigen. (db)

Meer lezen

Vind de studie The State of Tax Justice 2020 
Tax justice network: $427bn lost to tax havens every year: landmark study reveals countries’ losses and worst offenders  
Pala woordenboek belastingen met onder de toelichting een overzicht van Pala artikels,
o.a. Fiscale oneerlijkheid. Sterke schouders dragen lichte lasten

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Afbeelding
Pala, onze wereld, een gebruiksaanwijzing - sociaal ecologisch democratisch

Schrijf in op de PALA nieuwsbrief

verschijnt maximaal 2 maal per maand

een journalistieke kijk op onze globaliserende wereld
Hoe is de wereld eraan toe? Waar moet het naartoe? Hoe geraken we daar?

PALA zoekt met haar nieuwsbrief, website en boeken de antwoorden voor een meer sociale, ecologische en democratische samenleving en economie