Mondiaal ontwerpen en lokaal produceren, van protheses tot machines en gebouwen
Digitalisering maakt het mogelijk om wereldwijd te werken aan het ontwerpen van nieuwe, liefst zinvolle producten, die vervolgens lokaal kunnen worden vervaardigd. Dat kan zelfs in een digitale deeleconomie.
Neem bijvoorbeeld een handprothese. De kennis daarover, het ontwerp ervan en de bijbehorende software kunnen allemaal digitaal i beschikbaar worden gemaakt. Het zou zelfs kunnen dat zulke prothese het resultaat is van een open online samenwerking tussen mensen uit de hele wereld zodat dit alles gedeeld wordt als digitaal gemeengoed i of commons i.
Overal waar geschikte machines zijn, kunnen mensen met de nodige vaardigheden dan aan de slag met die digitale kennis en lokaal de nodige handprotheses maken. Utopie? Toch niet, het OpenBionics project bestaat wel degelijk.
Net zo gebeurt het ontwerpen en produceren van aangepaste machines voor kleinschalige landbouw i. Landbouwers in Frankrijk en de Verenigde Staten ontwerpen die zelf en delen hun open source modellen online. De productie kan vervolgens ter plaatse gebeuren.
Het kan ook voor wonen en huizen bouwen. Zo ambieert WikiHouse de meest eenvoudige, duurzame en best presterende bouwtechnieken te ontwikkelen zodat iedereen die kan gebruiken en verbeteren. Ze willen de ‘bricks and mortar’ standaarden van het digitale tijdperk leveren.
Afwachten hoe snel en hoe hoog dergelijke projecten weten te vliegen, of ze echt kunnen doorbreken in de bestaande economie i die heel anders functioneert en kunnen bijdragen tot een nieuwe lokale en duurzame industrialisering. Maar zeker is dat ze kunnen vliegen. (db - met dank aan Jef Peeters)
Bronnen
Design global, manufacture local: a new industrial revolution?
OpenBionics
Farmhack
L’Atelier Paysan - coopérative d'autoconstruction
Wikihouse
Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be
Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier
Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulier – klik hier
De PALA website en nieuwsbrief zijn gratis. Maar iedereen weet dat het zonder middelen niet kan. Liever dan te werken met subsidies, rekenen we op al wie Pala leest. Zo kunnen we ons ongebonden concentreren op de inhoud.
Uw steun - maandelijks, jaarlijks of éénmalig - is welkom op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw - 3001 Leuven met vermelding 'Steun Pala'. Alvast dank.
Of misschien wil u wel vaste steungever worden? Abonnees die zich engageren voor bv. 2 of 5 euro steun per maand geven Pala de rust van stabiele inkomsten die de vaste uitgaven voor website en nieuwsbrief dekken.
KLIK HIER OM VASTE PALA STEUNGEVER TE WORDEN