Home

Afrikaanse landen op zoek naar antwoorden op de energiecrisis

De wereldwijde energiecrisis zet ook Afrikaanse regeringen ertoe aan om op zoek te gaan naar alternatieve energiebronnen of om beter samen te werken met buurlanden.

Op hun topconferentie eind vorig jaar in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja besloten de staatshoofden en regeringsleiders van ECOWAS, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse landen, om een gemeenschappelijk centrum voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie op te richten in Kaapverdië. Het centrum moet onderzoek verrichten naar aangepaste milieuvriendelijke technologie die de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet kunnen terugdringen. Volgens Christian Adovelande, voorzitter van de Bank voor Investeringen en Ontwikkeling van ECOWAS, zal zijn instelling samen met de Afrikaanse Investeringsbank (BAD) 110 miljoen euro bijdragen aan het project. De Europese Investeringsbank zou nog eens 11 miljoen euro inbrengen. Gezien de kwetsbare eilandpositie van Kaapverdië, maar ook vanwege het stabiele en goede bestuur, kwam de eilandengroep in aanmerking voor deze belangrijke investering.

Aan de andere kant van het continent gaat de Mozambikaanse regering nauw samenwerken met buurland Malawi bij de uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk rond de reusachtige waterkrachtcentrale van de Cahora Bassa-dam in de provincie Tete. De Wereldbank stelt daartoe 63 miljoen euro ter beschikking van de regeringen van Mozambique en Malawi. Dit past in het nieuwe energieprogramma van SADC, de samenwerkingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika. De Cahora Bassa-dam werd nog op het einde van de koloniale periode door de Portugezen gebouwd, maar kon door de burgeroorlog nooit op volle capaciteit draaien. Sinds enkele jaren heeft de Mozambikaanse staat 85 procent van de dam in handen, de rest is eigendom van de Portugese elektriciteitsmaatschappij. Totnogtoe leverde de dam al stroom aan Zimbabwe en Zuid-Afrika. In de toekomst zal Mozambique zich nog meer profileren als leverancier van elektriciteit voor de hele regio. Tegen 2015 moet 800 MW worden opgewekt.

Door de scherpe daling van de olieprijzen op de internationale markt moet de kleine eilandstaat São Tomé zijn hoogspannen verwachtingen over de exploitatie van nieuwe olievelden in de Golf van Guinee bijstellen. Voorlopig schorten de buitenlandse oliemaatschappijen de geplande prospecties van de diepzeevelden tussen São Tomé en de kust van Nigeria op. De lage olieprijs maakt deze dure onderneming te riskant. Een tegenvaller voor de begroting 2009. (JVC)

Websites

Klik voor Kaapverdië: Centrum voor Hernieuwbare energie

Klik voor artikel Mozambique: Wereldbank financiert netwerk Cahora Bassa

Klik voor artikel São Tomé: Prospectie nieuwe olievelden uitgesteld

Regio's: 
Thema: 

Lees ook