Home

Apple betaalt (bijna) belastingen

Apple heeft 14,3 miljard euro op een geblokkeerde rekening gestort. Dat is de volledige som aan achterstallige belastingen en intresten die het bedrijf aan Ierland moet betalen... als het ook in beroep ongelijk krijgt.

14,3 miljard euro is veel geld. Met naar schatting 4.587.000 inwoners in Ierland (2018), is dit een bedrag van 3.117 euro per inwoner. Of zowat 12.500 euro voor een leefgemeenschap van vier personen.

Het blijft verbazing wekken dat een overheid er alles aan doet om elk van de eigen burgers 3.117 euro tekort te doen (en dat in de toekomst altijd maar te laten oplopen) en dat bedrag maal 4,587 miljoen absoluut wil toespelen aan een uiterst winstgevend multinationaal bedrijf. Met als resultaat dat Apple vrijwel geen belastingen betaalt, en dus amper bijdraagt aan het gezamenlijke goed van allerlei infrastructuur, onderwijs of andere waar het nochtans ook van geniet om te kunnen ondernemen.

Apple legt zich overigens niet neer bij deze beslissing van de Europese Commissie. Daarom ook dat het geld voorlopig op een geblokkeerde rekening is beland. Als iemand twijfelt aan het potentiële nut van de EU, dit is een belangrijk argument: erover waken dat ook de sterkste economische spelers belastingen betalen, en dat overheden blijven beschikken over voldoende inkomsten om hun belangrijke taken goed te vervullen.

Dit is cruciaal, én voor de portemonnee én voor de rechtvaardigheid in de samenleving. Want nog meer Europese landen zijn in dit bedje ziek en tot veel bereid om grote bedrijven fiscaal gewillig te zijn… en hun eigen burgers financieel op te lichten. (db)

Meer info
Europese Commissie – Aid to Apple


Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook