Home

Britten koesteren heropende Dartmoor spoorlijn

Klik om te vergroten

Een in 2021 heropende spoorlijn in Zuidwest-Engeland trekt veel reizigers en valt in de prijzen. Ze maakt deel uit van het bredere Restore Your Railway opzet dat 44 spoorplannen nieuw leven wil inblazen.

Na negenenveertig jaar onderbreking krijgt de Dartmoor Line tussen Okehampton en Exeter in november 2021 opnieuw een regelmatige dienstverlening.

Een goed half jaar later, in augustus 2022, blijkt dat nieuwe treinaanbod heel succesvol. De talrijk opdagende reizigers maken zowat dubbel zoveel treinreizen als verwacht.

Heel andere aandacht volgt er eind vorig jaar. De vereniging van burgerlijk ingenieurs van Zuidwest-Engeland bekroont de nieuwe lijn met twee van haar prijzen.

Spoorlijnen sluiten en heropenen

Zoals in wel meer klassieke treinlanden werden ook in Engeland en Wales vooral in de jaren zestig van vorige eeuw massaal spoorlijnen en stations gesloten.

Maar opvallend. Reeds in de jaren zeventig en alle volgende decennia zijn er ook heropeningen van sommige trajecten… al blijven heel wat lokale gemeenschappen door de te grote mazen van het net vallen.

Restoring Your Railway

Rond 2020 is het besef nog gegroeid dat veel kansen onbenut blijven om in prima vervoer te voorzien. Spoorlijnen kunnen immers tal van mensen betere verbindingen verlenen voor onder andere werk, onderwijs, recreatie, logies, sociale contacten…

In januari 2020 kondigt het ministerie voor Transport het fonds Restoring Your Railway aan. Dat zoekt samenwerking met lokale gemeenschappen om ze op de beste wijze opnieuw te verbinden met de rest van het land.

Intussen buigt het fonds zich over 52 plannen voor o.a. spoorlijnen en stations. Daarvan zijn al een aantal gerealiseerd – waarbij de Dartmoor Line – en andere zijn in uitvoering.

Dirk Barrez
Hoofdredacteur Pala.be en auteur van TRANSITIE. Onze welvaart van morgen 

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Foto - Restoring Your Railway

Bronnen
Overheid Verenigd Koninkrijk - Restoring Your Railway Fund programme update met het geactualiseerde overzicht van het hele programma (te downloaden als pdf)
BBC - Dartmoor Line wins South West awards 
BBC - Reopened Beeching cut Dartmoor rail line sees 120,000 journeys
Wikipedia – lijst van heropende spoorlijnen in Groot-Brittannië
Wikipedia –Beeching spoorwegsluitingen in Groot-Brittannië in de jaren zestig

Regio's: 

Lees ook