Home

Cargill, Heinz, Ahold, Utz Certified en Solidaridad bereiden duurzame cacaoketen voor

Over maatschappelijk verantwoord ondernemen is al veel gezegd en geschreven. Het is meer dan tijd om er werk van te maken. Enkele ‘grote jongen en meisjes' uit de cacaowereld stappen nu mee in het initiatief om een duurzame cacaoketen uit de grond te stampen die vertrekt in Ivoorkust. Dat land is de grootste leverancier van cacao voor Europa.
Net zoals voor koffie al bestaat, wil men de sociale en ecologische lat hoger leggen: men ambieert een ecologisch duurzame cacaoproductie en een proces van plattelandsontwikkeling en armoedebestrijding. De hefboom daartoe is een onafhankelijke certificatie om na te gaan of de afspraken worden nageleefd. Daarvoor rekent men op Utz Certified dat ervaring opdeed in de koffiesector. Doen mee uit de private sector: allereerst het bekende Cargill, een voedingsbedrijf actief in nu al 66 landen met in totaal 158.000 werknemers, en verder collega voedingsbedrijf Heinz, vooral bekend van ketchup, en supermarktketen Ahold, de vierde distributeur in de wereld.
Eind 2009 hoopt men de eerste 10.000 cacaoboeren te hebben erkend, waarna men verder wil uitbreiden, zowel in Ivoorkust als in andere landen.
Initiatiefnemer van Utz Certified cacao, met de steun van Oxfam Novib, is Solidaridad dat ook al aan de basis ligt van het meer bekende keurmerk Max Havelaar. Groot verschil is dat er bij de gecertificeerde cacao geen sprake is van een gegarandeerde hogere prijs. Men mikt erop dat Utz Certified extra waarde schept die tot een betere prijs leidt.
Over de verschillende aanpak van fair trade en andere labels woedt al een tijdje een soms felle discussie.

Weblinks

Utz Certified over dit initiatief

Cacao website van Utz Certified

Voor een kritische benadering van labels en intiatieven van maatschappelijk verantwoord ondernemen, lees dit hoofdstuk uit het boek KOE 80 heeft een probleem

Kritisch artikel in Le Monde Diplomatique over Max Havelaar

Regio's: 
Landen: 

Lees ook