Home

China: de andere supermacht

In een nieuwe publicatie van Alternatives Sud stelt het Centre Tricontinental (Cetri) vast dat de VS niet langer aarzelen om China als grootste strategische tegenstander te zien. Om meteen op te merken dat het bedrieglijk is om China enkel te bekijken onder de invalshoek van ‘bedreiging’.

In Chine: l’autre superpuissance gaan diverse auteurs aan het werk om China internationaal in verschillende opzichten te verkennen.

Mondiaal zien ze China als opkomende wereldmacht. Getuigen de nieuwe zijderoutes dan van een streven naar dominantie of is er sprake van een crisisstrategie? Ook onder de loep ligt de wereldwijde ontwikkeling van wat als het Chinese internet wordt betiteld.

Regionaal is er aandacht voor de relaties van China met respectievelijk Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

De nieuwe publicatie gaat niet voorbij aan de interne Chinese kwesties. Hoe staan de werknemersrechten en arbeidsverhoudingen ervoor? Hoe is het gesteld met vrouwenbeweging en vrouwenrechten? Hoe ontwikkelt zich de ecologische crisis en wat is ‘duurzame’ ontwikkelingspolitiek in China? En waaraan is de Chinese civiele samenleving toe onder Xi Jinping? (db)

Voor meer info over het Centre Continental  en zijn publicaties – klik hier
Voor meer info over de publicatie Chine: l'autre superpuissanceklik hier

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

Le monde, mode d'emploi. La globalisation à l’usage des débutants - livre OFFRE SPECIAL 5 €

cover Le monde, mode d'emploi. La globalisation à l’usage des débutants - livre OFFRE SPECIAL 5 €

Ouvre bien tes yeux. Nous sommes arrivés sur cette terre comme membre de l’espèce humaine. Nous ne l’avons pas demandé et personne ne nous attendait avec un mode d’emploi. Mais au fil des millénaires, l’homme a fait preuve d’ingéniosité et d’ambition: des pas en avant pour nous, un milliard de riches. Mais pas pour tout le monde. Pour une foule d’hommes et de femmes, la phase la plus récente s’intitule ‘des cavernes aux taudis’ : une étape également mais une étape surplace.

5,00 €