Home

Dringend: antwoorden op de voedselcrisis

De voedselcrisis mag dan verdreven zijn uit de media door de financiële en economische crisis, daarom is ze nog niet weg. Op dit ogenblik vergadert de wereld in Madrid over Voedselzekerheid voor iedereen, een opvolging van de mediagenieke voedseltop van juni vorig jaar in Rome... die echter bitter weinig resultaat opleverde.

De noodzaak blijft nochtans. Want het aantal mensen met honger is in 2008 gestegen tot 963 miljoen. Dramatisch is dat de familiale boeren, waarvan we weten dat ze op de beste manier iedereen van eten kunnen voorzien, niet kunnen rekenen op de politieke aandacht en op de investeringen die ze nodig hebben om hun landbouw productiever te maken.

Is een duurzame sojaketen mogelijk?

Er zijn gelukkig nog meer initiatieven. Zo organiseerden de Boerenbond en de Belgische mengvoederfabrikanten begin deze maand een studievoormiddag en debat over de Round Table in Responsible Soy. Het massaal produceren, transporteren en gebruiken van soja ligt al langer onder vuur. Bossen worden vernietigd, kleine boeren en landlozen betalen het gelag, een al te lange voedselketen is ecologisch onverantwoord. Vandaar de zoektocht naar een verantwoorde of duurzame sojaketen. Inspiratie is te vinden bij de al langer bestaande Rondetafel voor duurzame palmolie.
Ook na het debat blijven er vragen. Als zulke rondetafel een duurzame aanpak uitwerkt, moet die dan worden opgelegd aan de hele sector? En wat willen de sterkste spelers, de supermarktketens (zij waren afwezig in het panel)? Is het mogelijk te wegen vanuit Europa als straks veruit de meeste soja richting China gaat? Doen we wel genoeg aan mogelijke alternatieven zoals het gebruik van alternatieve eiwitbronnen in Europa zodat er minder soja moet ingevoerd? Willen we wel genoeg de kringlopen zoveel mogelijk sluiten? Want zelfs Brazilië is niet groot genoeg om én de eigen bevolking goed te voeden, en soja, vlees én energie voor de halve wereld te produceren én het tropisch woud te respecteren. Nemen regeringen en Europese commissie hier wel voldoende verantwoordelijkheid op?
Het is niet slecht om alvast de vragen op een rijtje te hebben. Nu nog de rest. (DB)

Websites

klik voor Rondetafel Verantwoorde Soja

Klik voor Platform Maatschappelijk Verantwoorde Diervoederstromen. Onderaan de pagina vindt u de presentaties van de studiedag.

klik voor VN mededeling over vergadering in Madrid

Boek Dageraad over de akkers. Soja anders van Luc Vankrunkelsven
klik voor info en bestellen

Boek en DVD Koe 80 heeft een probleem. Boer, consument, agro-industrie en grootdistributie, met o.a. veel aandacht voor kortere keten in de landbouw
Klik voor info en bestellen

Regio's: 

Lees ook