Home

Dure ethanol – Brazilianen schakelen over naar olie

Brazilië is hét land van de biobrandstof. Heel veel auto’s rijden er op ethanol, gemaakt op basis van suikerriet. Maar in één jaar tijd is de prijs van ethanol verdubbeld. Zelfs nu de prijs van olie op de wereldmarkt de hoogte inschiet, is die stijging veel groter dan die van benzine of diesel. Vele Brazilianen maken dan ook hun rekening en schakelen opnieuw over op fossiele brandstoffen.
De reden voor die duurdere ethanol is niet helemaal duidelijk. In dit land van grootgrondbezitters wordt er gekeken en gewezen in de richting van de suikerrietproducenten. Zij zouden een kartel vormen om de prijs omhoog te stuwen. Maar de producenten zelf ontkennen.
Ethanol mag dan al een biologisch product zijn, er zijn nog andere grote schaduwzijden. Voor al dat suikerriet moet heel veel oerwoud wijken. Zo speelde het noordoosten van het land, dat al niet veel groen meer had, zijn laatste bossen vrijwel volledig kwijt voor de productie van ethanol. Al even problematisch is dat waar dit suikerriet groeit, geen plaats is voor voedsel, terwijl ondervoeding net vele mensen treft in vooral het noordoosten.

http://www.bbc.co.uk/portugueseafrica/news/story/2006/04/060420_brazilethanolaws.shtml

Landen: 
Thema: 

Lees ook