Home

Nog meer onrust over ijskap Groenland

We weten dat de ijskap van Groenland nu al elk jaar zorgt voor een verhoging van de zeespiegel met zowat 1 mm; en ook dat het smeltproces versnelt door de opwarming van de aarde. Indien alle ijs op Groenland zou smelten, komt er zeven meter water bij.
Maar hebben we wel alle factoren in de gaten die deze immense ijskap, die tot wel drie kilometer dik is, bedreigen? Wetenschappers vrezen van niet.

Zo houden de huidige modellen geen rekening met het effect van grotere algengroei die het oppervlak donkerder maakt. Donker ijs neemt meer warmte op van de zon en smelt daardoor sneller. De wetenschappers onderzoeken nu hoe groot en snel de impact wel mag zijn van de algengroei.

Intussen ontdekten ze ook dat het wolkendek boven Groenland in de zomermaanden de jongste twintig jaar met vijftien procent is verkleind. Dat geeft uiteraard de zon meer vrij spel en leidt tot extra smelten. Wat het effect hiervan is op de algengroei valt nog te bekijken.

Ook al komen ze met hun resultaten over de impact op de zeespiegel maar over twee jaar, deze wetenschappers maken zich in elk geval nu al zorgen.

(db – met dank aan Jos Van Hemelrijck)

Bron

Sea level fears as Greenland darkens

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 
Thema: 

Lees ook

Wanneer is de eerste Grote Footprint-herdenking, in 2162?

Indrukwekkend was de grote slavernij-herdenking: goede woorden, mooie beelden, indringende zang en natuurlijk het onderkennen van de vreselijke geschiedenis die onze voorouders hebben veroorzaakt. Met ongekend leed en negatieve gevolgen tot vandaag: de 'doorwerking' zoals het terecht werd genoemd. Wanneer herdenken we dan de 'Footprints' van de rijken?