Home

Nulhonger raakt verder uit zicht

In 2030 mag er geen honger en ondervoeding meer zijn. Maar sinds 2015 gaat het de verkeerde richting uit, het aantal ondervoede mensen stijgt opnieuw.

In 2015 zijn we overeengekomen om wereldwijd komaf te maken met honger en ondervoeding tegen 2030. Sinds dat jaar is het aantal hongerige mensen echter toegenomen van naar schatting 777 miljoen tot 815 miljoen.

Vooral Afrika ten zuiden van de Sahara, Zuidoost-Azië en West-Azië zijn getroffen. Het FAO rapport How close are we to ZeroHunger? The State of Food Security and Nutrition in the World 2017 schenkt vooral aandacht aan de toename van conflicten als oorzaak.

Niet in beeld in deze publicatie is die andere grote oorzaak. Ons huidige dominante landbouwsysteem botst hard met de milieugrenzen van onze planeet.
Het is geen duurzaam voedselsysteem dat aan een razendsnel tempo de biodiversiteit aantast, oerwoud blijft kappen, gronden uitput, onhoudbaar veel gebruik maakt van chemische meststoffen en steunt op fossiele brandstoffen…
en zelfs dan slaagt het er niet in om voldoende, veilig en gevarieerd voedsel bij iedereen te brengen en daarenboven ook de landbouwers fatsoenlijk te laten leven van hun inspanningen. (db)

Bron
How close are we to ZeroHunger? The State of Food Security and Nutrition in the World 2017 of bekijk de PDF onderaan dit artikel

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

Web-TV-tip – interview over ons failliete landbouwsysteem

“Ik heb het interview ademloos bekeken”

Aan zijn boerderij heeft Hans Huijbers een Café Restaurant gebouwd waar het publiek meer zicht krijgt op het boerenbedrijf. Daarnaast is hij voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en commissaris (voorzitter) van de VION Food Group.

Het gesprek gaat over de problemen die ontstaan zijn door overproductie. "De boerensector is aan de rand van het failliet", zegt Huijbers. "Het voedsel is nog nooit zo goed geweest en we hebben er nog nooit zo weinig voor betaald."

De toekomst van landbouw is agro-ecologie. Waar vind ik er meer over?

De courante agro-industriële landbouw zit op alle manieren in een doodlopende straat. De analyse daarvan is sinds het begin van Pala te vinden in diverse artikels en in het boek 'Koe 80 heeft een probleem', nog altijd even relevant is als bij het verschijnen tien jaar geleden. De toekomst is te zoeken in agro-ecologie, dat weten we nu al jaren. Wat moet schuilgaan achter dat begrip is echt duurzame landbouw.

Wat na Roundup?

De manipulatie door Monsanto om Roundup wetenschappelijk ‘veilig’ te maken is de zoveelste waarschuwing. Wereldwijd zitten landbouw en voedselvoorziening in de agro-industriële greep van grote concerns. Het resultaat is desastreus. Wat nu?