Home

Transitiefestival 22–29/10/2016 over kringloopeconomie

Het Transitiefestival 2016 focust helemaal op het toekomstbeeld van een kringloopeconomie, negen dagen lang. Het zal niet te vergelijken zijn met haar vorige twee edities. Toen was het festival telkens één dag. Nu zijn er van 22 tot 30 oktober activiteiten op locaties in alle Vlaamse provincies. Het overkoepelende thema is de kringloopeconomie. Op de TransitieFestivaldag van 28/10 in Gent is er ook een voorstelling van het Pala boek Transitie. Onze welvaart van morgen, gevolgd door een gedachtewisseling over 'hoe tot transitie komen'.

De initiatiefnemer TransitieNetwerkMiddenveld, in 2009 mee opgericht door Pala, en Pulse Transitienetwerk Cultuur slaan daarvoor de handen in elkaar met heel wat cultuurpartners en The shift. Meer informatie over het uitgebreide festival is te lezen op www.transitiefestival.be.

En waar vind ik daarin dan mijn vertrouwde transitiefestival van de vorige edities? Dat is de TransitieFestivaldag geworden op vrijdag 28 oktober, geserveerd door het vertrouwde Transitienetwerk Middenveld.

Uitgangspunt is dat de circulaire economie al te vaak wordt geschetst aan de hand van technische en technologische vernieuwingen. Het Transitienetwerk Middenveld kijkt verder. Wat is de maatschappelijke betekenis van dergelijke omwenteling? Wie neemt welke rol op?

De Festivaldag staat garant voor uitdagende debatten, verdiepende lezingen en interactieve workshops. Maak je keuze uit het dagprogramma en ga mee op zoek naar de bouwstenen en het cement van ‘onze circulaire economie’:

Om te starten: op de sofa met Frans Timmermans, vice-president van de Europese commissie, over zijn en onze circulaire droom.

En vervolgens waaieren we uit over onder andere:

- Een politiek repaircafé met politici uit vijf partijen: Kathleen Van Brempt (sp.a), Meyrem Almaci (Groen), Robrecht Bothuyne (CD&V), Andries Gryffroy (N-VA) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD)

- Boekvoorstelling TRANSITIE toegespitst op de vraag: hoe geraken we van het kleine verzet in het grote verzet van een circulaire economie n.a.v. het verschijnen van TRANSITIE. Onze welvaart van morgen. Dat is een essentiële en uitdagende opdracht voor burgers en hun vele middenveldorganisaties. De eerste reflecties komen alvast van Caroline Copers - algemeen secretaris Vlaams ABVV, Vera Dua - voorzitter BBL en Patrick Develtere - voorzitter beweging.net… en verder van al wie actief wil participeren in deze werkgroep

- Ons voedselsysteem moet radicaal anders. Agro-ecologie doorheen de keten

- Volksvergadering in 2036: De circulaire stad

- The workers club. Onze jobs. Het kan anders

- Circulair productontwerper voor één dag

- Duurzaam beleggen via divestment

Praktisch
Vrijdag 28/10, 9.30 – 16.00, Kunstencentrum Vooruit, Gent
Prijs: Inkom met lunch: €13. Inkom zonder lunch: €8.
Info en inschrijvingen via www.transitienetwerkmiddenveld.be/festivaldag

Landen: 
Thema: 

Lees ook