Home

Transition Towns: klimaatverandering en het einde van het olietijdperk ook lokaal aanpakken

Natuurlijk moeten regeringen het wereldwijd eens geraken over de opvolger van een Kyoto-akkoord om de opwarming van de aarde te bestrijden. Natuurlijk moeten er grootschalige initiatieven komen om onze huidige economie te laten draaien binnen de ecologische grenzen die haalbaar zijn voor onze planeet. Vanzelfsprekend moeten grote bedrijven producten en diensten ontwikkelen die vele malen minder belastend zijn voor de aarde dan hun huidige aanbod.

Maar om de noodzakelijke omschakeling richting sociaalecologische economie te realiseren, moet die evengoed lokaal worden aangepakt. Een uiterst interessante evolutie is de opkomst van zogenaamde ‘transition towns'. Dat zijn gemeenten die zich voluit willen voorbereiden op een tijd waarin olie een schaarser goed wordt, olie die sowieso al best zoveel mogelijk te mijden is wegens het broeikaseffect dat de verbranding ervan veroorzaakt.

Koplopers zijn het Ierse Kinsale en meer nog het stadje Totnes in het zuidwesten van Engeland. Zij vertrekken van de overtuiging dat, als het goed wordt aangepakt en voorbereid, een wijk, gemeente of stad veel minder energie en grondstoffen nodig heeft. Daarenboven leidt het tot gemeenschappen die veel weerbaarder zijn, en kan het zelfs een leukere omgeving zijn om in te wonen en te leven.

Drie jaar nadat Totnes zijn eerste stappen in zijn omschakeling zette en later als eerste belandde op de lijst van officiële ‘Transition Towns', zijn er nu al net 100 gemeenschappen erkend geraakt. Daarbij zijn ook grotere steden als Bristol, Coventry, Norwich, Leicester, Nottingham en Liverpool South. Inderdaad, allemaal steden in Engeland. Daar ligt duidelijk het zwaartepunt van de beweging. Maar er zijn intussen ook gemeenschappen erkend in de rest van het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië, Chili, Japan, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.
Belangrijker nog, zeshonderd andere gemeenschappen overwegen om zich op één of andere wijze aan te sluiten. Daarbij zijn ook initiatiefnemers uit enkele gemeenten in Nederland en België. (DB)

Websites

Klik hier voor artikel - Het einde van het olietijdperk: de kracht van de lokale gemeenschap

klik hier voor website Transition Towns Network

klik hier voor Transition Town Totnes

Klik hier voor artikel - Local hero Rob Hopkins: transition town Totnes

Thema: 

Lees ook