Home

Ucooperate. Er is nood om de coöperatie heruit te vinden.

De coöperatieve gedachte leeft en herleeft ook in Nederland. Zo wil Utrecht gangmaker zijn voor coöperatieve samenwerkingsverbanden en daarin uitblinken.

De start voor één en ander was de werkconferentie COOPERATE!DutchEdition. Die wist op 30 oktober 2014 honderd inwoners te verzamelen uit vooral Utrecht, de rest van Nederland en een beetje uit Vlaanderen.

De conferentie leidde alvast tot het opzetten van de organisatie UCOOPERATE met de gelijknamige website ucooperatie.eu. U vindt er onder andere het verslag van de werkconferentie.

Kritische zin ontbreekt niet. Zo laat de trekker van Ucooperate, hoogleraar Giep Hagoort, zich opmerken met een opinie over de schipbreuk die de coöperatieve gedachte leed bij de Nederlandse Rabobank en de Amsterdamse woningbouwcoöperatie Rochdale waar de graaicultuur vrij spel kreeg.

Er is nood aan goede voorbeelden maar dat zal niet volstaan, aldus Hagoort, we moeten de coöperatieve organisatievorm heruitvinden en een nieuw coöperatief evenwicht vinden tussen sociale en economische waarden. (db)
 

Website Ucooperate

Opinie Giep Hagoort - Coöperatief business modeling

Voor wie meer wil lezen over coöperaties is er het PALA boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie, 192 p., winkelprijs € 14,95, voor PALA lezers slechts € 12 en verzending gratis - klik hier

Regio's: 
Landen: 
Thema: 

Lees ook