Home

Vakbonden bij Italiaanse FIAT dringen aan op respect voedselzekerheid India

Vakbonden bij Italiaanse FIAT dringen aan op respect voedselzekerheid India

De drie vakbonden bij de Italiaanse autobouwer FIAT hebben in een gemeenschappelijke verklaring krachtig geprotesteerd tegen de beslissing van het FIAT-management om door te gaan met de geplande bouw van een autofabriek in de Indiase deelstaat West-Bengalen. FIAT heeft een overeenkomst met het Indiase automerk TATA om in Singur een grootschalige fabriek neer te poten voor de productie van kleine auto’s bestemd voor de lokale markt. De fabriek zou werk bieden aan 2000 arbeiders, maar tegelijk het voortbestaan bedreigen van 30.000 mensen in de wijde omgeving. Het gaat om een kwetsbaar voedsellandbouwgebied waar velen met moeite kunnen overleven als landarbeider of in kleine ambachtelijke ateliers. Op geen enkele manier zou de getroffen bevolking een compensatie krijgen voor het inkomensverlies. Al maandenlang is er Singur hevig protest tegen de geplande autofabriek. Dat mondde al enkele keren uit in gewelddadige confrontaties met de politie. De deelstaatregering stuurde onlangs nog meer politiemannen naar het onrustige gebied. De vakbonden vragen dat FIAT er bij de Indiase autoriteiten zou op aandringen om een andere locatie te zoeken voor de fabriek zodat de voedselzekerheid in Singur niet in het gedrang komt. Zij roepen ook op tot solidariteit met de lokale PBKMS-vakbond die het hard te verduren krijgt.  Een mooi voorbeeld van internationale vakbondswerking in tijden van globalisering.

Internationale vakbondssolidariteit West-Bengalen
http://www.iuf.org/cgi-bin/dbman/db.cgi?db=default&uid=default&ID=4130&view_records=1&ww=1&en=1
International Metalworkers’ Federation (IMF)
http://www.imfmetal.org/main/index.cfm?n=47&l=2&c=15629

Landen: 
Thema: 

Lees ook

Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

cover Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

AANBOD VOOR PALA LEZERS | Slechts 10 euro i.p.v. 14,95 | Gratis verzending

Niet Aldi of Lidl maar Coop en Migros zijn veruit de sterkste supermarkten in Zwitserland. Deze coöperatieve bedrijven maken het land verbazend anders. Hier scoren bio, streekproducten, fair trade en ecolabels het hoogst.De 400 lokale kredietcoöperaties van Desjardins verzamelen 5,6 miljoen leden. Hun bank is veilig, rendabel, zet het spaargeld in voor de echte economie en maakt dat coöperaties zich thuis voelen in Québec en Canada.Mondragon, waar werknemers de baas zijn. In moeilijke omstandigheden scheppen ze met hun ruim 120 coöperaties 80 000 jobs.Publiekscoöperaties, de betere oplossing voor Belfius, Belgacom of Telenet.

Coöperatieve bedrijven leven opvallend langer dan klassieke bedrijven, zorgen voor zekerder werk, verdelen beter de welvaart en stimuleren meer de lokale economie. Nu al tellen coöperaties 1 miljard leden en bouwen ze aan een democratische en sociaalecologische economie. Een samenleving die zich coöperaties ontzegt, lijkt wel goed gek. De gelukkigste conclusie? Ze kunnen ons zelfs voorbij het desastreuze financieel kapitalisme voeren.

10,00 €
To prevent automated spam submissions leave this field empty.