Home

Van krakend ijs tot krimpeconomie

De aanwijzingen voor drastische klimaatverandering blijven zich opstapelen.

Een Canadese militaire expeditie heeft enorme nieuwe breuken gevonden in de ijsschotsen in Canada's verre noorden. Wanneer dergelijke immense ijsschotsen afbreken, drijven ze weg naar de oceaan en hertekenen ze de kustlijn.

Samen met het smelten van de gletsjers en het smeltende noordpoolijs vormen de krakende ijsschotsen een deel van hetzelfde plaatje: klimatologisch zijn we in een periode van sterke veranderingen beland, de rustige eeuwen liggen bijna zeker achter ons. Tegen het eind van deze eeuw zou het zeepeil kunnen stijgen met 0,8 tot 1,5 meter. Dat is zowat drie maal meer dan nog kort geleden werd aangenomen door het klimaatpanel.

Dit alles zou best koren op de molen zijn van al wie het huidige groei-denken problematisch acht en de omschakeling bepleit naar een ecologische economie. Zo staat het onder andere in de Verklaring van Tilburg die enkele weken geleden publiek is gemaakt.
‘Is er ruimte voor groei?' wordt daarin ook gevraagd. ‘Ja', is het antwoord, ‘maar dan wel van meer duurzaamheid, meer solidariteit, meer kwaliteit van leven, en daarom ook van meer menselijk geluk in Noord en Zuid.'

We moeten dus naar een economie die zowel ecologisch duurzaam is als sociaal rechtvaardig. Dat was ook het onderwerp van de zogenaamde ‘Economische De-Growth Conferentie' in april. Misschien kunnen we in het Nederlands spreken over 'verstandig krimpen' of over een 'krimpeconomie'? De documenten van deze conferentie zijn nu te vinden op internet, voor al wie meer wil weten over ecologische economie.

Websites

Voor web tv en artikel ‘Vast cracks appear in arctic ice' klik hier

Klik hier voor artikel ‘Forecast for big sea level rise'

klik hier voor Verklaring van Tilburg

klik hier voor de pagina met resultaten van de Economic De-growth Conference (naar beneden scrollen)

In Via Pala hebben we ons aanbod van relevante boeken

Regio's: 
Landen: 

Lees ook