Home

Van wie is de hernieuwbare energie?

Eind 2016 is in Duitsland een derde van de hernieuwbare energie in de handen van burgers – vooral via coöperaties – en één tiende in de handen van boeren. Met ook nog een gedeelte rechtstreeks in eigendom van lokale overheden is de hernieuwbare energie in grote mate burgerenergie.

Dat is een belangrijke en misschien de belangrijkste verklaring achter de hoge aanvaardingsgraad van hernieuwbare energie bij de Duitse bevolking. Maar liefst 95 procent vindt de verdere groei daarvan belangrijk (30 procent) en zelfs extreem belangrijk (65 procent).

Dan valt op hoe verschillend de situatie bij ons is. Burgerenergie is hier veel minder ingeburgerd, de energiecoöperaties hebben het veel moeilijker om hun plaatsen onder de zon en in de wind te verwerven.

Al even erg is het gesteld met echte publieksparticipatie als het gaat om het beheer van onze energienetwerken (en andere netwerken).

Als we de noodzakelijke energietransitie ook hier succesvol willen laten verlopen, is het goed om enkele Pala artikels nog eens onder de aandacht te brengen, hopelijk ook van de verantwoordelijke politici:

Coöperaties buitenspel gezet in slag om energie
Waar blijft de echte burgerparticipatie? Waar blijft de politieke moed?
Gidsland voor publiek-civiele samenwerking? Beheren overheden én burgers hun energienetwerken?

Bronnen
Energiewende ist Bürgerwende
Bürgerenergie als Schlüssel für erfolgreiche Energiewende
Eigentümerstruktur: Erneuerbare Energien - Kurzstudie
Acceptance of renewable energy in Germany

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

 

Regio's: 

Lees ook