Home

Wat doen Belgische supermarkten op vlak van duurzame ontwikkeling?

Supermarkten brengen een wereld van producten bij ons binnen. Hoe duurzaam gaan ze daarbij tewerk? Wie zich de vraag stelt, krijgt nu alvast het antwoord voor de 12 belangrijkste Belgische distributieketens. Forum Ethibel, Netwerk Bewust Verbruiken en de Koning Boudewijnstichting zochten het uit.
Slechts een minderheid heeft een uitgewerkt milieubeleid, Carrefour en Colruyt staan het verst. Alle ketens gaan wel verder dan wat de wet voorschrijft en nemen initiatieven om energie te besparen, minder afval voort te brengen en transport te beperken.
Sociaal gesproken scoort vrijwel heel de sector hoog, op een enkele uitzondering na. Voor het personeel geldt de 35 urenweek en individuele werkzekerheid. Meer dan 9 op de 10 werknemers zijn lid van een vakbond en het sociaal overleg verloopt goed. Er is een grote diversiteit aan werknemers. Maar enkel Colruyt, Carrefour en Delhaize hebben een gericht beleid rond sociale kansen.
Wat beter kan, zijn de relaties met leveranciers en onderaannemers die slachtoffer dreigen te worden van de machtspositie van de grootdistributie. Duurzame producten halen te weinig de rekken en de promotiecampagnes. Gezonde voeding en biologische producten krijgen in het algemeen te weinig aandacht. De communicatie over duurzaamheid is ondermaats.
Rapport: geslaagd maar kan (veel) beter.

meer informatie  http://www.bewustverbruiken.org/db/text/244.shtml
samenvatting onderzoeksresultaten      http://www.bewustverbruiken.org/docs/distributie/samenvattingscreening_duurzamedistributie.pdf
onderzoeksrapport
http://www.bewustverbruiken.org/docs/distributie/screeningsectoroverzicht_duurzamedistributie.pdf

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

Groei naar een duurzame en solidaire economie: conferentie in Tilburg

Verregaande economische beleidswijzigingen zijn dringend nodig. Dat is alvast de mening van een groeiend aantal mensen in Nederland en Vlaanderen. Op 10 januari blazen ze verzamelen in Tilburg op de conferentie ‘Groei naar een duurzame en solidaire economie'.
De conferentie bouwt voort op twee vrij succesvolle petities die economische groei en het bruto nationaal product als meetlat voor onze welvaart stevig op de korrel nemen en pleiten voor een goede meetlat die ook sociale en ecologische waarden weet te waarderen. De Nederlandse Tweede Kamer kreeg de petitie aangeboden op 29 augustus 2006, de Belgische regering op 23 april van dit jaar.