Wie kent Unctad nog? En wie ligt er wakker van?
Conferentie over Handel en Ontwikkeling i van de Verenigde Naties, daarvan is Unctad de Engelse afkorting. Ooit een forum dat wereldwijde aandacht trok voor de discussie over de verhoudingen tussen Noord en Zuid en over de noodzaak van een nieuwe, rechtvaardige internationale orde. We zijn nog altijd op zoek naar die orde, maar de stem van Unctad krijgt maar weinig aandacht meer.
Hoe dan ook loopt van 20 tot 25 april in Accra (Ghana) Unctad XII, de twaalfde Conferentie over Handel en Ontwikkeling i. ‘Kansen en uitdagingen van globalisering i voor ontwikkeling i' is het thema. Toegegeven, dat is een passe-partout titel die al heel déjà vu klinkt. Veel kans dat het de zoveelste mondiale bijeenkomst is die de wereld niet echt vooruithelpt.
Maar even goed: nu de wereld zware financiële en economische koortsen heeft, is er meer dan ooit grote nood aan een ernstig mondiaal sociaal-economisch beleid. Hopelijk raken de dames en heren in Accra voorbij de modewoorden van de tijd. Hopelijk slagen ze er echt in fundamenten - al was het maar een begin daarvan - te leggen van een globalisering i die de levensstandaard i opkrikt van de miljarden die nu uit de boot vallen en om een duurzame ontwikkeling i te verzekeren. Want dat is toch de officiële bedoeling.
Minstens één inschatting speelt hen parten. Ze willen de aandacht richten op wie veel te weinig verdient om rond te komen. VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon spreekt bijvoorbeeld van het onderste miljard mensen. Waarom men altijd over de ‘onderste' laag spreekt indien men de mensen met het kleinste inkomen bedoelt, blijft vreemd. Maar crucialer is die andere bedenking: het is vooral onzin om zich te concentreren op de armen zonder de relatie te leggen met de rijken en met hoe de welvaart in onze wereld wordt gecreëerd en verdeeld. De secretaris-generaal fietst in een boog omheen het markante falen van hoe de wereld nu zijn handel, zijn economie i en zijn financiën regelt.
klik hier voor website van de twaalfde Unctad conferentie over Handel en Ontwikkeling i
klik hier voor website van Unctad
klik hier voor toespraak van Ban Ki-Moon tot bestuur Unctad op 3 maart 2008
De PALA website en nieuwsbrief zijn gratis. Maar iedereen weet dat het zonder middelen niet kan. Liever dan te werken met subsidies, rekenen we op al wie Pala leest. Zo kunnen we ons ongebonden concentreren op de inhoud.
Uw steun - maandelijks, jaarlijks of éénmalig - is welkom op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw - 3001 Leuven met vermelding 'Steun Pala'. Alvast dank.
Of misschien wil u wel vaste steungever worden? Abonnees die zich engageren voor bv. 2 of 5 euro steun per maand geven Pala de rust van stabiele inkomsten die de vaste uitgaven voor website en nieuwsbrief dekken.
KLIK HIER OM VASTE PALA STEUNGEVER TE WORDEN