Home

Wat hebben Campina Energie, EnerGent, Pajopower enz. met elkaar te maken?

Er ontstaan steeds meer energiecoöperaties, van Bronsgroen in Limburg tot CoopStroom in Brugge. Als ze goed presteren, helpen ze ons aan de dringend noodzakelijke energietransitie. Dan zijn er veel burgers nodig die hun ontwikkeling willen financieren, o.a. te vinden onder de talrijke klimaatbetogers. Maar hoe kunnen burgers het potentieel van die jonge bedrijven inschatten?

Klik hier voor een overzicht
van de Vlaamse energiecoöperaties

In het zog van Ecopower en BeauVent ontstaan de jongste jaren veel nieuwe energiecoöperaties. Als die trend aanhoudt en ze kunnen uitgroeien tot een weefsel van actieve, rendabele energiebedrijven, vergroot het potentieel om te komen tot een echte energietransitie. Dan belandt, zoals in Duitsland, een aanzienlijk deel van de hernieuwbare energie rechtstreeks in handen van burgers en van de samenleving.

Belangrijk is dat de vele energiecoöperaties samen een dynamiek ontplooien die verschillende belangrijke doelen tegelijk kan realiseren.

Ze pakt onze zware milieu-uitdagingen aan.
Ze is gedragen door de samenleving want de burgers zijn zowel de gebruikers ervan als de mede-eigenaren.
Ze creëert lokaal en regionaal duurzaam werk en inkomen.
Ze steunt op levenskrachtige, efficiënte en rendabele bedrijven.

Dan kunnen we ons verheugen in een energietransitie die sociaal, ecologisch én democratisch is. Zo realiseren we een echt duurzaam energiesysteem wat cruciaal is voor de uitbouw van een volledig duurzame economie en samenleving.

Die transitie zullen we samen tot stand moeten brengen. Energiecoöperaties bieden ons die kans, als we bereid zijn ze voldoende te financieren, goed te besturen (en op te richten als er nog geen zijn in de omgeving). Ze passen wonderwel in een actief klimaatbeleid, bezorgen ons de nodige duurzame energie én bovenop een rechtmatige vergoeding voor ons geld.

Op dit ogenblik telt Vlaanderen al minstens zestien coöperaties die zich bekennen tot de internationale coöperatieve principes of ICA-principes. Ze zijn verspreid over alle provincies, hun websites zijn hier te vinden.

Hoe weten wie goed presteert en waar nog werk aan de winkel is?

Maar welke zijn de coöperaties die hun terechte ambities ook uitgevoerd krijgen op een financieel rendabele wijze? En wie slaagt daar nog niet zo goed in? De redactie van Pala deed al de kritische, journalistieke oefening voor Ecopower en BeauVent.

In een CoopWijzer rapport belichten we hun ecologische, sociale, democratische en financieel-economische prestaties. Deze gratis rapporten zijn makkelijk aan te vragen.

Voor het aanvragen van het rapport over Ecopower – klik hier

Voor het aanvragen van het rapport over BeauVent – klik hier

Wie maakt nog meer rapporten?

Het zou natuurlijk heel nuttig zijn indien een dergelijke rapport ook voor al die andere energiecoöperaties bestaat. Maar zoveel energiecoöperaties opvolgen is te veel hooi op de vork van Pala.

We hopen dat enthousiaste lezers / lezeressen zich laten inspireren door het Ecopower of BeauVent rapport om zelf de prestaties van één of meer energiecoöperaties in hun regio in een rapport te verwerken.

Laat ons gerust weten via info@pala.be indien u daar zin in heeft. Dan bezorgen we u alvast een leidraad voor het vinden van de nodige informatie. (db)
 

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Lees ook