Home

Ecopower

Publicatiedatum: 
donderdag 25 oktober 2018

De eerste Pala CoopWijzer
Om gratis te bestellen
verder scrollen

Waarmee CoopWijzer beginnen? We kozen voor de coöperatie Ecopower die ons al decennia mee op weg naar hernieuwbare energie zet én coöperatief ondernemen laat herontdekken. Dat resulteert, zoals sommigen wellicht verwachten, in een CoopWijzer die vooral groen kleurt. Toch zien we ook risico’s en brengen informatie die nog nergens te vinden is.

Geboren in 1991 uit de hoge nood aan hernieuwbare energieproductie ging de aandacht eerst naar kleine waterkrachtcentrales.  Ecopower komt volop op gang met de bouw van enkele windmolens in Eeklo. Snel groeien vanaf dan de rangen van de coöperanten, tevens de klanten voor de duurzaam opgewekte elektriciteit. Eind 2017 zijn er al 52.937 coöperanten. Samen zijn ze mede-eigenaar van bijna 3,5 procent van de windmolens in Vlaanderen en bijna 1,5 procent van die in Wallonië. Hun coöperatie staat er.

Rapport met informatie die
nog nergens anders te vinden is

De ambitie van Ecopower is groot, het uiteindelijke doel is honderd procent duurzame energie voor elektriciteit, warmte en transport. Voor groene warmte is er in 2014 geïnvesteerd in een pelletfabriek. Maar de verkoop van pellets vlot niet echt. Zoals elk bedrijf moet ook Ecopower rijden en omzien.

Interessant en veelbelovend is dat de journalistieke kritisch-constructieve aanpak die Pala huldigt informatie oplevert die nog nergens anders te vinden valt.

De CoopWijzer over Ecopower met alle informatie - sociaal, ecologisch, democratisch, economisch-financieel, risico’s en beoordeling - is hieronder gratis te bestellen. U ontvangt die onmiddellijk per mail.

LEZERSREACTIES
Lezersreacties, vragen - en antwoorden - en zelfs een heel uitgewerkte bijdrage van een coöperant die graag bereid is die te delen zijn te vinden onder het artikel Ecopower is eerste Pala CoopWijzer.

Raadpleeg hier de andere Coopwijzer rapporten