Home

Ecopower

Publicatiedatum: 
maandag 20 mei 2019

Om gratis te bestellen
verder scrollen

De coöperatie Ecopower zet ons al decennia mee op weg naar hernieuwbare energie én laat coöperatief ondernemen herontdekken. Dat resulteert in een geactualiseerde CoopWijzer die opnieuw vooral groen kleurt. Toch zien we ook risico’s en brengen informatie die nog nergens te vinden is. Vooral vergt het verlies van 1,25 miljoen euro in 2018 meer uitleg.

Geboren in 1991 uit de hoge nood aan hernieuwbare energieproductie ging de aandacht eerst naar kleine waterkrachtcentrales.  Ecopower komt volop op gang met de bouw van enkele windmolens in Eeklo. Snel groeien vanaf dan de rangen van de coöperanten, tevens de klanten voor de duurzaam opgewekte elektriciteit. Eind 2018 zijn er al 56.533 coöperanten. Samen zijn ze mede-eigenaar van 3,2 procent van de windmolens in Vlaanderen en 1,3 procent van die in Wallonië. Hun coöperatie staat er.

Rapport met informatie die
nog nergens anders te vinden is

De ambitie van Ecopower is groot, het uiteindelijke doel is honderd procent duurzame energie voor elektriciteit, warmte en transport. Voor groene warmte is er in 2014 geïnvesteerd in een pelletfabriek. Maar de verkoop van pellets komt traag op gang en is nog altijd fors verlieslatend. Zoals elk bedrijf moet ook Ecopower rijden en omzien.

Extra tegenslagen leiden in 2018 tot een verlies van in totaal 1,25 miljoen euro, ongewoon voor de talrijke leden. De coöperatie wijst erop dat het om éénmalige gebeurtenissen gaat en maakt zich sterk in 2019 opnieuw met ook financiële winst aan te knopen, naar schatting 2,2 miljoen euro. Het zou velen geruststellen.

Interessant en veelbelovend is dat de journalistieke kritisch-constructieve aanpak die Pala huldigt informatie oplevert die nog nergens anders te vinden valt.

De CoopWijzer over Ecopower met alle informatie - sociaal, ecologisch, democratisch, economisch-financieel, risico’s en beoordeling - is hieronder gratis te bestellen. U ontvangt die onmiddellijk per mail.

LEZERSREACTIES
Lezersreacties, vragen - en antwoorden - en zelfs een heel uitgewerkte bijdrage van een coöperant die graag bereid is die te delen zijn te vinden onder het artikel Ecopower is eerste Pala CoopWijzer.

Raadpleeg hier de andere Coopwijzer rapporten