Home

Basisinkomen, idee in opmars

Een al verassend oud idee in opkomst, dat is het basisinkomen. Niet zozeer omdat publieke en andere media er - veel te laat - aandacht voor krijgen. Wel omdat samenleving en zelfs politiek er eindelijk de voordelen van beginnen (in) te zien.

Er is beweging rond het basisinkomen van Namibië tot Zwitserland. Er waren experimenten van Canada tot Brazilië en India, en er staat een groot experiment op stapel in Finland. Voor wie meer wil lezen, is de website van het Basic Income Earth Network een aanrader (zie ook onderaan artikel).

Het blijft wel lonen om scherp te stellen waarover het gaat. Want wat is het basisinkomen? Het is een inkomen dat iedereen individueel krijgt, van de geboorte tot de dood, onvoorwaardelijk.

Waarom? Omdat alle mensen recht op waardig leven hebben. Dat is in mondiaal perspectief wellicht het belangrijkste pro-argument.

We wijzen hier graag op de Pala bijdrage uit 2003 Voor iedereen een mondiaal basisinkomen van minstens een kwart euro per dag, gebaseerd op een hoofdstuk uit Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw (1999). Het illustreert dat pleitbezorgers van het basisinkomen al langer actief zijn. Vooral biedt dit artikel een gebalde kijk op het concept, heeft ze aandacht voor zowel de bezwaren als de voordelen ervan, en wordt ook de financiële haalbaarheid bekeken. Al moeten, toegegeven, de cijfers eens geactualiseerd geraken - we plaatsen het op ons do to-lijstje. (db)
 

Website - Basis Income Network | Bien

Opinie Voor iedereen een mondiaal basisinkomen van minstens een kwart euro per dag

Artikel Geef de armen gewoon geld - een idee dat wereldwijd veld wint
 

Een goed artikel? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis Pala abonnement, gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook