Home

Finnen op weg naar circulaire economie

Leading the cycle: Finnish road map to a circular economy 2016-2025

Al sinds 2016 heeft Finland een plan voor circulaire economie. Daarmee startte het als eerste land ter wereld systematisch het immense werk om welvaart en welzijn niet langer te baseren op de verspilling van natuurlijke hulpbronnen.

Leading the cycle = eerste plan

In de herfst van 2016, niet toevallig in het zog van het Klimaatakkoord van Parijs, komen de Finnen op de proppen met hun eerste transitieplan naar duurzame welvaartscreatie. Dat draagt de naam Leading the cycle: Finnish road map to a circular economy 2016-2025.

Doelgerichte praktische aanpak

Doel is om de hele economie op duurzame circulaire en meteen ook heel competitieve sporen te zetten. Daarin is de transitie naar hernieuwbare energie cruciaal, samen met het beschouwen van natuurlijke hulpbronnen als schaars.

Uitdrukkelijk in beeld verschijnen ook de beslissingen inzake het dagelijkse leven: wonen, verplaatsingen en voedsel veroorzaken immers 70 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Er zijn rollen weggelegd voor centrale en lokale overheid, voor bedrijven én voor burgers. Een hele resem voorgestelde maatregelen en oplossingen moeten hun activiteiten ondersteunen.

Een nuchtere pionier

Belangrijk, er wordt niet vergeten om de voortgang te meten, en de samenleving daarvan op de hoogte te houden. Omdat deze race naar circulariteit niet enkel in Finland gelopen kan worden – het is een wereldwijde opdracht – krijgen naast binnenlandse ook buitenlandse prestaties aandacht.

Want snel komen nu heel wat EU-lidstaten met plannen en maatregelen – Zweden verlaagt bv. de btw voor hersteldiensten - en ook de Europese Unie ontvouwt een plan, inclusief 10 sleutelindicatoren voor wat een circulaire economie hoort te zijn.

The critical move = tweede geactualiseerde plan

Wat opvalt in de rapportering is dat ze weinig ruimte laat voor de misplaatste eigendunk die in nogal wat samenlevingen opduikt als ze de eigen prestaties inschatten. Ze vermeldt de internationale erkenning van Finlands status als een pionier van circulariteit. Prominenter volgt de nuchtere analyse dat blijven uitblinken in deze duurzaamheidsrace – om er als voorloper de economische (export)vruchten van te kunnen plukken - niet vanzelfsprekend is..

Al snel vindt Finland het tijd voor een actualisering van het plan met ook een nieuwe naam. In 2019 verschijnt The Critical Move. Finland’s road map to the circular economy 2.0.

Een gids voor wie echt verandering wil

How to create a national circular economy road map

Op basis van wat het hele proces leert, verschijnt een jaar later ook een praktische gids om “verandering echt te laten gebeuren” onder de titel How to create a national circular economy road map.

Voor wie meer wil weten, zowat alles is online te lezen of te downloaden in het Engels. Zie bij de bronnen hierna.

Dirk Barrez

Hoofdredacteur Pala.be en auteur van o.a. TRANSITIE. Onze welvaart van morgen

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Foto publicatie Leading the cycle: Finnish road map to a circular economy 2016-2025.

Bronnen
Fins plan voor circulaire economie 2016 Leading the cycle: Finnish road map to a circular economy 2016-2025
Fins plan voor circulaire economie 2019 Finland’s road map to the circular economy 2.0
Een gids voor verandering 2020, How to create a national circular economy road map

Zie ook het PALA woordenboek Circulaire economie        

Regio's: 
Landen: 

Lees ook