Hoe komt gezondheidszorg in ieders bereik?
Betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. Het is al vele jaren één van de grote internationale dromen. Tegelijk blijft het voor honderden miljoenen mensen een onhaalbare droom, en bijten overheden en samenlevingen hun tanden stuk op deze belangrijke opdracht. Brengt onderzoek redding?
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde ging op zoek naar de beste wijze om in lage- en midden-inkomenslanden betaalbare gezondheidszorg voor iedereen te realiseren, met in het bijzonder aandacht voor de zwaksten in de samenleving.
Daarvoor kreeg het steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking i en het internationale Providing for Health platform. De onderzoekers concentreerden zich vooral op de Belgische partnerlanden Congo, Oeganda, Peru en Senegal - deels ook Ghana en Thailand – en verder op Bangladesh, Cambodja, Kenia en Tanzania.
Wat leverde deze zoektocht zoal op?
Behalve in Thailand, en een beetje in Ghana, vordert het bereik van de bevolking i met betaalbare gezondheidszorg uiterst traag.
Overal is de kwaliteit van en de gelijke toegang tot de zorgverlening een belangrijk aandachtspunt. Volgens de onderzoekers is betaalbare gezondheid voor arm en rijk enkel mogelijk als de gezondheidszorg behoorlijk werkt.
Financiële bescherming en verzekeringsmechanismen schieten overal tekort, en in minder dan de helft van de landen is er vooruitgang te bespeuren. Waar dat toch het geval is, zijn de vruchten ervan oneerlijk verdeeld, met Thailand als positieve uitzondering.
Politiek speelt een cruciale rol in het ontwikkelen van sterke en gestroomlijnde gezondheidssystemen.
Eindigen doen de onderzoekers met zes lessen die betrekking hebben op zes onderling verbonden aandachtsgebieden, van gezondheidssystemen en gezondheidsfinanciering tot de nood voor een politieke aanpak.
Voor wie meer in detail wil lezen of kennis wil nemen van de zes lessen, de paper Towards universal coverage in the majority world is online te vinden, zie hieronder. (db)
Meer lezen
Towards universal coverage in the majority world
Lees ook
Geldbeluste farmabedrijven gevaarlijk voor volksgezondheid