Home

Staat van het verzet in het Zuiden

Het Centre tricontinental (CETRI) in Louvain-la-Neuve definieert zich als een centrum van studie, publicaties, documentatie en educatie over ontwikkeling en de Noord-Zuidverhoudingen. Zijn ambitie is “om standpunten uit het Zuiden te laten horen en kritisch na te denken over wat ontwikkeling is in het tijdperk van neoliberale mondialisering”.

Dat is niet gelogen en vertaalt zich onder andere in een resem publicaties over de meest diverse thema’s in de reeks Alternatives Sud.

Heel geregeld verschijnt in die reeks een publicatie onder de gezamenlijke noemer État des résistances dans le Sud. De meest recente daarvan behandelen die staat van het verzet in Latijns-Amerika (2017) en in Afrika (2016). Uit 2012 dateert de publicatie over het verzet in Azië (2012).

Telkens wordt de situatie in twintig tot vijfentwintig landen van dichterbij bekeken. De oriënterende inleiding kan u meteen beginnen lezen want ze is altijd volledig online te vinden.

Onder diezelfde verzetsnoemer zijn er ook publicaties over vrouwenbewegingen in het Zuiden (2015), over syndicale strijd (2014) en over boerenbewegingen (2013). Daarin wordt dezelfde benadering gehuldigd. Na een inleiding die online vrij toegankelijk is, verschaffen steeds andere auteurs voor tal van landen hun inzichten over waar die bewegingen staan. (db)

Bronnen
CETRI  website
Publicaties Alternatives Sud

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Lees ook

VOORDEELAANBOD - 15 i.p.v. 27 EURO - Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werk in tijden van globalisering en crisis - boek+dvd

Fruitplukster, fabrieksarbeider, gezondheidswerker, websitebouwster of postbode, we moeten (bijna) allemaal werken om te leven. Niet evident nu wereldwijd de economische crisis woedt, bovenop een ecologische en een sociale crisis. Miljoenen mensen verliezen hun job, terwijl de helft van alle werkende mensen minder dan twee euro per dag verdient.

De globalisering van de economie heeft vele landen rijker gemaakt, vooral in Azië. Maar ook de inkomensongelijkheid groeide in de meeste landen. Bedrijven jagen voortdurend op de goedkoopste en minst beschermde arbeid. Het internet heeft hen bovendien een virtuele mondiale fabriekshal bezorgd. Als nooit tevoren kunnen ze het werk in stukjes hakken en uitbesteden in hun mondiale uitzendkantoor. Zo komt het dat bijna overal het aandeel van de lonen in de economie zakt en werknemers op allerlei manieren onder druk staan.

Kan het beter? Zeker. Landen als China, Brazilië of India zetten stappen om de positie van de werknemers te verbeteren. En de dringende aanpak van onze milieuproblemen is wereldwijd één grote schreeuw om werk. De crisis is een aansporing om een economie te bouwen die én sociaal is én ecologisch én democratisch.

Hoe komt gezondheidszorg in ieders bereik?

Betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. Het is al vele jaren één van de grote internationale dromen. Tegelijk blijft het voor honderden miljoenen mensen een onhaalbare droom, en bijten overheden en samenlevingen hun tanden stuk op deze belangrijke opdracht. Brengt onderzoek redding?

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde ging op zoek naar de beste wijze om in lage- en midden-inkomenslanden betaalbare gezondheidszorg voor iedereen te realiseren, met in het bijzonder aandacht voor de zwaksten in de samenleving.