Komt straks de financiële crisis terug die bij ons in 2008 banken zoals Fortis en Dexia neerhaalde, die wereldwijd de belastingbetalers afgrijselijk veel miljarden euro kost en in veel landen de economie onderuit deed gaan zodat miljoenen mensen hun job en inkomen verliezen… staat zulke hevige financiële crisis opnieuw voor de deur?
Die crisis brak los in de Verenigde Staten waar het al volop verkeerd liep in 2007. Eén van de grote oorzaken was dat ratingbureaus zoals Standard & Poor’s, Fitch en Moody’s tal van financiële producten die banken op de markt brachten veel te hoog waardeerden. Dat was zeker het geval wanneer ze steunden op herverpakte hypotheekleningen, een zeepbel die ontplofte door de Amerikaanse huizencrisis.
Net op gezag van de ratingbureaus gingen die rommeleffecten de wereld rond met de bekende gevolgen, de aandeelhouders van het voormalige Fortis en Dexia kunnen ervan meespreken. En we betalen allemaal nog voor hun misstappen met belastinggeld, recent nog maakte Dexia bekend bijna een miljard vierlies te hebben geleden… in een half jaar..
Mag Standard & Poors opnieuw met onze voeten spelen?
Men zou kunnen denken dat de ratingbureaus hun les geleerd hebben, of beter nog, dat overheden ongelooflijk streng toekijken op wat ze uitspoken… of nog beter, dat men betere oplossingen zou vinden dat een systeem waarbij banken die bureaus betalen voor hun rating. Altijd loert dan natuurlijk de verleiding om de banken gunstig te stemmen, en dus niet al te streng te oordelen over hun producten.
Een recente analyse door Commercial Mortgage Alert voor de New York Times verwijt Standard & Poors in dezelfde fouten te vervallen als voor de financiële crisis. Het ratingbureau blijkt sinds bijna een jaar opvallend hogere waarderingen te geven aan herverpakte hypotheken dan Fitch en Moody’s. En het resultaat mag er zijn, althans voor Standard & Poors. Want het verdrievoudigde maar liefst zijn marktaandeel voor dergelijke financiële producten.
Daarmee is het hek opnieuw van de dam. Want als één beoordelaar dit mag, zullen de andere volgen, al was het maar omdat ze moeten van hun aandeelhouders. Meer nog dan bij de vorige crisis lopen we met open ogen, want ten volle geïnformeerd, de volgende financiële crisis tegemoet.
Hallo, waar zijn onze financiële toezichthouders en waakhonden, onze nationale banken, onze Europese Centrale Bank, het IMF, onze politieke verantwoordelijken? Gaan ze opnieuw toestaan dat sommigen zich mateloos verrijken terwijl ze daarmee de welvaart en het welzijn van massa’s mensen rikseren te verwoesten?
Dirk Barrez
De auteur schreef Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving – klik hier voor een aantrekkelijk aanbod: slechts 12 i.p.v. 19 euro, verzending inbegrepen