Multinationals in slechte doen: kwart minder winst in vijf jaar

De hoogtijdagen van de multinationals, ooit de drijvende kracht achter globalisering i, liggen al enkele jaren achter ons. Het is The Economist die de wereld wijst op dit niet zo bekend fenomeen.

Van Exxon tot Samsung, van Nestlé tot Toyota en alle namen die u te binnen schieten, natuurlijk blijven grote multinationale bedrijven i immens belangrijk in de wereldeconomie. Met twee procent van de werknemers i die voor hen werken zorgen ze toch voor meer dan de helft van de wereldhandel.

Winsten multinationals met kwart gedaald in vijf jaar.

Maar ze zijn niet meer zo goed in het maken van geld i, toch de enige ‘kwaliteit’ die er echt toe doet in onze financieel gedreven economie i: hun winsten zijn de voorbije vijf jaar met maar liefst een kwart gedaald. De rendabiliteit van hun kapitaal i was nooit zo laag in twintig jaar.

Nog opvallender, in de meerderheid van de economische sectoren groeien multinationals trager dan hun concurrenten die in de eigen regio zijn gebleven. En wat velen zal verbazen, de mondiale concerns zijn minder winstgevend dan die lokale spelers.

Onmogelijk dus dat Trump hiervoor al verantwoordelijk zou kunnen zijn. Neen, er zijn al langer diverse dynamieken aan het werk i die multinationals zwaar op de maag liggen.

China i is al lang niet meer tevreden met alleen hun productie, ook hun kennis en ontwikkeling i willen ze daar hebben.
Vele landen in de wereld hebben het ook gehad met de verregaande belastingontwijking die ze organiseren.
En het al dan niet welwillende wegkijken bij wilde overnames, marktafspraken, prijsafspraken, privacy inbreuken is op de terugweg – weliswaar niet snel genoeg volgens velen, maar de trend is er.

Naast dat rijtje zorgt de komst van Trump enkel maar voor bijkomende hoofdpijn in de hoofdkwartieren van nogal wat multinationale bedrijven. (db)

Bronnen

The multinational company is in trouble
The retreat of the global company

Uw doordachte reacties zijn heel welkom op het emailadres infoATpala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulier – klik hier

Afbeelding
Pala, onze wereld, een gebruiksaanwijzing - sociaal ecologisch democratisch

Schrijf in op de PALA nieuwsbrief

verschijnt maximaal 2 maal per maand

een journalistieke kijk op onze globaliserende wereld
Hoe is de wereld eraan toe? Waar moet het naartoe? Hoe geraken we daar?

PALA zoekt met haar nieuwsbrief, website en boeken de antwoorden voor een meer sociale, ecologische en democratische samenleving en economie