Home

Coöperatieve verzekeraars komen met manifest

De verzekeringssector in Europa is voor een groot deel coöperatief en ‘onderling’ (het juiste woord voor ‘mutualistisch’) georganiseerd. Deze verzekeraars zijn eigendom van en bestaan voor hun leden. Het gaat zelfs om meer dan de helft van alle verzekeraars. Samen zijn die goed voor ruim een kwart van de premies.

Sinds 2008 is een flink deel van die coöperatieve en onderlinge verzekeraars verenigd in Amice, the Association of Mutual Insurers and Insurance Cooperatives in Europe.

In 2014 publiceerde Amice een Manifest onder de titel ‘Verenigd in Diversiteit’. Bedoeling is dat het Europees Parlement en de Commissie het specifieke karakter van deze verzekeraars zouden begrijpen, hoe ze werken en hun diensten leveren aan 200 miljoen burgers. 

Uiteindelijk wil dit manifest dat Europa de waarde van de onderlinge en coöperatieve verzekeraars volop zou erkennen, onder andere omdat ze hun volle aandacht richten op hun leden en klanten en niet op aandeelhouders. Dat ze bijdragen om economische risico’s te spreiden in tijden van zware financiële crises, vinden de initiatiefnemers ook een grote plus. (db)

Website Amice - klik hier

Een samenvatting van het manifest – ook in het Nederlands – is hier te vinden. Het is het document met als datum 30 maart 2015.

Regio's: 

Lees ook