Home

Fair trade groeit wereldwijd met 47 procent

Met bijna de helft groeien (16 procent in Nederland, een kwart in België), dat is een indrukwekkende prestatie. En het is het soort groei waar weinig tegen in te brengen is. Want voor de producenten van de fair trade koffie, thee, bananen of katoen is er de zekerheid van een gegarandeerde prijs die een leefbaar inkomen oplevert. Dat is allesbehalve een luxe voor wie beseft dat de meeste armen in de wereld boer of boerin zijn.

De mondiale verkoop van fair trade - in meer dan 60 landen - bedraagt 2,3 miljard euro  in 2007. Wie de producten overloopt, merkt grote verschillen. De omzet van bananen steeg vorig jaar met 72 procent, die van koffie met 19 procent en die van suiker met 111 procent, dat is meer dan een verdubbeling. Nog beter deden de vruchtensappen waarvan de verkoop verviervoudigde. En het aantal verkochte stuks katoen explodeerde zelfs tot ruim het negenvoudige, onder andere door de introductie ervan in vijf nieuwe landen. Een paar verliezers zijn er ook, cacao en sportballen.

In totaal bereiken de voordelen van fair trade anderhalf miljoen boeren en landarbeiders en hun families. Eén kanttekening: in totaal telt de wereld 1,35 miljard boeren en landarbeiders. De weg is dus nog heel lang.

Fair trade gemeenten

Heel succesrijk is het model van fair trade gemeenten die een aantal verbintenissen op zich nemen. Gestart in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, vond dit concept intussen z'n weg naar België, Italië, Finland, Zweden en, heel bescheiden, in Canada, de Verenigde Staten en Denemarken. Eind 2007 waren er in totaal meer dan driehonderd van zulke fair trade gemeenten. (DB)

websites

klik hier voor Fair Trade Annual Report - klik op PDF rapport 2007

klik hier voor begrip fair trade in PALA woordenboek

klik hier voor Max Havelaar België - nieuws

klik hier voor Max Havelaar Nederland

_________________

Regio's: 
Thema: 

Lees ook

Van oorlog, banken en Europa: we kunnen ons niet veroorloven zo slecht onze toekomst in te gaan

Zo stond het al in PALA zeven maanden geleden: ‘Met de nieuwste beslissing om bijna geruisloos gevechtsvliegtuigen naar Afghanistan te sturen, gaat België samen met o.a. Nederland steeds meer feitelijk aan de kant staan van een land dat oorlogen voert zonder, zoals al ruim zestig jaar afgesproken, te passeren via de Verenigde Naties en haar Veiligheidsraad. Het lijkt er sterk op dat we een illegale oorlog aan het steunen zijn en dat zonder parlementair en maatschappelijk debat of legitimering. Zijn we het daarmee eens?' (1)

Wie niet de oorlogen van het verleden wil voeren, maar wel zich voorbereiden op de toekomst, doet er goed aan het verschil tussen een aanvalsoorlog en een democratisch gemandateerde politie-operatie te kennen en te respecteren.