De Verenigde Naties hebben 2006 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Woestijnen en de Woestijnvorming (IYDD). Belangrijkste bedoeling is mensen bewustmaken van de gevaren van landverloedering ten gevolge van menselijke activiteit en klimaatverandering. Dat het probleem van de woestijnvorming - eigenlijk landverloedering in al zijn vormen - veel meer mensen direct bedreigt dan algemeen wordt aangenomen, bewijzen de cijfers. Ruim één derde van het aardoppervlak kan worden bestempeld als droge gebieden, die extra kwetsbaar zijn bij onzorgvuldig ingrijpen van de mens. Elk jaar verliest de wereld 42 miljoen dollar aan landbouwproductie door de woestijnvorming en daarmee samenhangend is er ook een groot verlies aan biodiversiteit. Bijna één miljard mensen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van droge gebieden die al zwaar zijn aangetast door landbeschadiging, vooral in Afrika. Voedselonzekerheid, armoede en grondconflicten zijn het gevolg. Een positief punt is dat de Conventie ter Bestrijding van Woestijnvorming al door 191 landen is geratificeerd, een record in de Verenigde Naties.
Aan de andere kant wil het Woestijnjaar ook aandacht vragen voor het rijke erfgoed van de culturen die zich eeuwenlang hebben weten staande te houden in een woestijnomgeving. De UNESCO heeft een programma uitgewerkt over cultureel toerisme in de Sahara.
Woestijnjaar (www.iydd.org)
Conventie ter Bestrijding van Woestijnvorming – VN-organisatie in Bonn www.unccd.int
Saharaproject www.unesco.org/culture
Jaar van de Woestijnen
Lees ook
David tegen Goliath
We naderen steeds sneller het moment waarop onze planeet niet langer geschikt is voor menselijk leven. Toch zijn we het aan toekomstige generaties verplicht de moed niet op te geven. Hoe zou gezamenlijke actie er uit kunnen zien? Het wordt een gevecht van David tegen Goliath.
Het RUND in de kamer
De Cali en Bakoe conferenties brengen de wereld geen veiligheid voor biodiversiteit en klimaat, allebei extreem belangrijke planetaire grenzen. Ze dwalen zelfs af van de essentie. Zo zien ze het rund in de kamer niet.
Een duurzame stad bouwt en verbouwt vanop het water
‘Eeuwig’ worden ze verbouwd.
Maar welke stad aan rivier of kanaal kan zich duurzaam noemen als de meeste bouwactiviteit niet via het water verloopt?
Hoe slim is het om van zowat elk dok een jachthaven te maken?
Wereldeconomie wacht zwaar verlies
HOEVEEL MEER WAARSCHUWINGEN NOG? In 2050 verliest de wereld al zeker 19 procent inkomen door klimaatverandering. Nietsdoen maakt dat alleen maar erger.
Human Development Report over gevaarlijke impasse
Het loopt al vijf jaar niet lekker met de menselijke ontwikkeling. En de internationale samenwerking vlot allerminst. Die feiten brengen emotierijke vragen in het Human Development Report. Waarom zitten we zo vast? Hoe de impasse doorbreken?
- 1 van 183
- volgende ›