Home

Klimaatakkoord kan starten: goed nieuws… maar

Het is niet altijd onaangenaam nieuws dat overheerst. Terwijl het Eandis-debacle illustreert hoe slecht wij hier het klimaatgevaar aanpakken, heeft het Europees parlement het klimaatakkoord - eind vorig jaar in Parijs gesloten - geratificeerd.

Nadat onder andere de Verenigde Staten, China en India het Akkoord van Parijs ratificeerden, heeft nu ook de Europese Unie dat gedaan. Omdat EU-landen als Duitsland en Frankrijk ook zelf al rond zijn met ratificatie – wellicht overbodig om te vermelden, België is daar niet mee klaar – is dat voldoende om de drempel van vijfenvijftig procent van de uitstoot van broeikasgassen te bereiken. Daarmee kan het akkoord begin volgende maand effectief in werking treden.

Dat wereldwijd stijgende gevoel van dringendheid is ten zeerste welkom want hard nodig. Er zijn immers niet langer woorden maar stevige daden nodig om te beletten dat de klimaatverandering heel, heel vervelend wordt.

Door al het tijdverlies van de vele voorbije jaren zitten we in een situatie dat het beperken van de opwarming tot twee graden bijna onhaalbaar is… laat staan dat we het bij anderhalve graad zouden kunnen houden. (db)

Lees hier waarom dat zo is

Bronnen

Website Klimaatakkoord van Parijs met o.a. status van ratificering
Klimaatnieuws van de Verenigde Naties

Regio's: 
Thema: 

Lees ook