Home

Oceanen. Hoe gaat het ermee?

We weten het wel, er is op onze planeet veel meer wateroppervlak dan land. Toch gaat er maar heel weinig aandacht naar. Om die leemte wat op te vullen, kan u nu terecht bij de door de Verenigde Naties verzamelde gegevens over de toestand van onze oceanen in The First Global Integrated Marine Assessment. World Ocean Assessment I.

Die compilatie en beoordeling levert 1752 pagina’s op maar laat u daardoor niet afschrikken. Gaat u rustig op zoek naar wat u vooral wil weten, of het nu te maken heeft met de grote ecosysteemdiensten die de oceanen ons leveren, met de voedselzekerheid en –veiligheid van het vele eetbare dat we er aan danken, met de vele activiteiten die mensen er uitoefenen, of hoe het zit met de mariene biodiversiteit en met de kwaliteit van de mariene leefgebieden.

Om te eindigen bij een algemene inschatting van de impact die de mens uitoefent op de oceanen, en van de waarde die ze vertegenwoordigen voor diezelfde mensen. Zeker is dat geen enkel deel van de oceanen vandaag nog ontsnapt aan het menselijke ingrijpen, zelfs niet de meest afgelegen gebieden. En dat die menselijke druk heel divers en heel complex is. Soms is het gevolg heel geconcentreerd, zoals het veroorzaken van een grote dode zone in de Golf van Mexico, soms ontzettend verspreid. (db)
 

Meer lezen

www.worldoceanassessment.org
The First Global Integrated Marine Assessment. World Ocean Assessment I 

Meer nieuws van Unep


Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk uzelf, vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis Pala abonnement, dan hoeft u nooit iets te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 
Thema: 

Lees ook