Home

Raad van Europa spreekt zich uit voor basis- of burgerschapsinkomen

Op 23 januari 2018 aanvaardde de Raad van Europa een resolutie over het basis burgerschapsinkomen. De reden is vooral dat de meeste Europese landen onmachtig blijven om iedereen fatsoenlijk te laten leven.

Systemen van sociale zekerheid slagen erin om massaal veel mensen weg te houden van armoede. Toch lukt het niet om armoede helemaal te laten verdwijnen en groeiende ongelijkheid te bekampen. Dus wordt er ook naar andere oplossingen gekeken zoals het basisinkomen.

Ook in de Raad van Europa groeide doorheen de jaren de belangstelling voor het basisinkomen om een fatsoenlijke levensstandaard voor iedereen te kunnen garanderen. Ze hanteert daarvoor ook de benaming burgerschapsinkomen. Dat wordt omschreven als “universeel, onvoorwaardelijk en voldoende om waardig te kunnen leven”.

Op 23 januari 2018 aanvaardde de Raad van Europa een resolutie over het basis burgerschapsinkomen. Tegelijk beseft de Raad dat er een draagvlak nodig is om zulke fundamentele verandering als een basisinkomen voorbij tal van obstakels te loodsen.

Ze bepleit daarom dat elk land een diepgaand debat voert over hoe dat basisinkomen er juist moet uitzien en hoe het betaald moet worden. Zo kan het in de toekomst deel uitmaken van een nieuw sociaal contract tussen burgers en hun staat. (db)

Bronnen

Citizenship income: ensuring a decent standard of living for all
Report - The case for a basic citizenship income
BIEN artikel - Council of Europe adopts resolution on basic income

Meer lezen op Pala over basisinkomen

Opinie Voor iedereen een mondiaal basisinkomen van minstens een kwart euro per dag
Artikel Geef de armen gewoon geld - een idee dat wereldwijd veld wint
Artikel - Basisinkomen, iedee in opmars

Website - Basis Income Network | Bien


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

VOORDEELAANBOD - 15 i.p.v. 27 EURO - Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werk in tijden van globalisering en crisis - boek+dvd

Fruitplukster, fabrieksarbeider, gezondheidswerker, websitebouwster of postbode, we moeten (bijna) allemaal werken om te leven. Niet evident nu wereldwijd de economische crisis woedt, bovenop een ecologische en een sociale crisis. Miljoenen mensen verliezen hun job, terwijl de helft van alle werkende mensen minder dan twee euro per dag verdient.

De globalisering van de economie heeft vele landen rijker gemaakt, vooral in Azië. Maar ook de inkomensongelijkheid groeide in de meeste landen. Bedrijven jagen voortdurend op de goedkoopste en minst beschermde arbeid. Het internet heeft hen bovendien een virtuele mondiale fabriekshal bezorgd. Als nooit tevoren kunnen ze het werk in stukjes hakken en uitbesteden in hun mondiale uitzendkantoor. Zo komt het dat bijna overal het aandeel van de lonen in de economie zakt en werknemers op allerlei manieren onder druk staan.

Kan het beter? Zeker. Landen als China, Brazilië of India zetten stappen om de positie van de werknemers te verbeteren. En de dringende aanpak van onze milieuproblemen is wereldwijd één grote schreeuw om werk. De crisis is een aansporing om een economie te bouwen die én sociaal is én ecologisch én democratisch.

Thinking beyond our usual silos. Systemic convergence of technological, social and structural changes needed in the SDG’s

Society should overcome ‘silo’ thinking and leave our deeply rooted mental models reflected in policy sectors. This is the Chair’s Summary of a SDG Workshop organized by the Club of Rome EU-Chapter and European Public Policy Advisors in wich Dirk Barrez (Pala.be) participated.