Home

Raad van Europa spreekt zich uit voor basis- of burgerschapsinkomen

Op 23 januari 2018 aanvaardde de Raad van Europa een resolutie over het basis burgerschapsinkomen. De reden is vooral dat de meeste Europese landen onmachtig blijven om iedereen fatsoenlijk te laten leven.

Systemen van sociale zekerheid slagen erin om massaal veel mensen weg te houden van armoede. Toch lukt het niet om armoede helemaal te laten verdwijnen en groeiende ongelijkheid te bekampen. Dus wordt er ook naar andere oplossingen gekeken zoals het basisinkomen.

Ook in de Raad van Europa groeide doorheen de jaren de belangstelling voor het basisinkomen om een fatsoenlijke levensstandaard voor iedereen te kunnen garanderen. Ze hanteert daarvoor ook de benaming burgerschapsinkomen. Dat wordt omschreven als “universeel, onvoorwaardelijk en voldoende om waardig te kunnen leven”.

Op 23 januari 2018 aanvaardde de Raad van Europa een resolutie over het basis burgerschapsinkomen. Tegelijk beseft de Raad dat er een draagvlak nodig is om zulke fundamentele verandering als een basisinkomen voorbij tal van obstakels te loodsen.

Ze bepleit daarom dat elk land een diepgaand debat voert over hoe dat basisinkomen er juist moet uitzien en hoe het betaald moet worden. Zo kan het in de toekomst deel uitmaken van een nieuw sociaal contract tussen burgers en hun staat. (db)

Bronnen

Citizenship income: ensuring a decent standard of living for all
Report - The case for a basic citizenship income
BIEN artikel - Council of Europe adopts resolution on basic income

Meer lezen op Pala over basisinkomen

Opinie Voor iedereen een mondiaal basisinkomen van minstens een kwart euro per dag
Artikel Geef de armen gewoon geld - een idee dat wereldwijd veld wint
Artikel - Basisinkomen, iedee in opmars

Website - Basis Income Network | Bien


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

11 POLITIEKE DWAASHEDEN

Tot voorbij de verkiezingen verschijnt een artikelreeks op basis van het boek '11 politieke dwaasheden'. Omdat het belangrijk is wie we kiezen. En omdat burgers na de verkiezingsdag hun politici niet mogen loslaten als ze hun toekomst willen herwinnen.

11 POLITIEKE DWAASHEDEN

cover 11 POLITIEKE DWAASHEDEN. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici

AANBOD SLECHTS € 8 en GRATIS VERZENDING


“Schokkend is dat, jullie politici wisten al sinds 1972 en zelfs vroeger dat het met de aarde de verkeerde kant uitging.”

Al 50 jaar stapelen onze politici de dwaasheden op elkaar. Hun falen is nu zo ernstig dat de politiek een gevaar vormt voor samenleving, economie en planeet.
Dit nieuwe boek 11 POLITIEKE DWAASHEDEN. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici maakt overduidelijk: onze politici kunnen het niet alleen.

8,00 €