Home

Regeringen moeten stoppen met journalisten onder druk te zetten

Nog altijd oefenen regeringen onaanvaardbare druk uit op de media, zegt de in Brussel gevestigde International Federation of Journalists (IFJ) naar aanleiding van een ronde tafel met media-experts in Cairo het voorbije weekend. Een vrije en onafhankelijke pers is nochtans essentieel voor een democratische samenleving. De deelnemers aan de conferentie kwamen uit de Europese Unie en de partnerlanden rond de Middellandse Zee. Overheden proberen vooral greep te krijgen of te behouden op de openbare omroepen. Dat zorgt voor veel frustraties bij journalisten die vinden dat ze hun beroep niet naar behoren kunnen uitoefenen of aan zelfcensuur moeten doen. Tunesië kreeg een stevige veeg uit de pan omdat het regime een vrije pers blijft dwarsbomen en journalisten gevangen zet. De federatie pleit  tevens voor concrete acties om de veiligheid van journalisten in gevaarlijke omstandigheden, zoals oorlogen en gewelddadige betogingen, te verbeteren.

www.ifj.org

Regio's: 

Lees ook

BOEK - VAN EILAND TOT WERELD. Appèl voor een menselijke samenleving

klik hier om het boek te bestellen

Van overal reizen afgevaardigden naar het eiland Pala om het verhaal en het programma van de goede samenleving te schrijven, met een economie die eindelijk van ons is, die de aarde geen geweld aandoet en waarvan de welvaart eerlijk verdeeld raakt, met mondiale sociale zekerheid en een aardegebruiksrecht voor iedereen.

Aan al wie beweert dat het nastreven van utopieën gevaarlijk is, antwoorden we: ‘Hadden we dan geen welvaartstaten moeten afdwingen? Of geen gelijke rechten voor man en vrouw? Wij hebben de vrijheid om ons leven te verbeteren.’

Dit boek doorbreekt de crisis van de verbeelding en ziet wel alternatieven. De auteur durft opnieuw de grote verhalen brengen.