Home

Unesco werkt verder aan ons mondiale netwerk van biosfeer reservaten

Hoe erg de ecologische toestand van onze planeet en vele van haar ecosystemen ook is, we zoomen niet altijd in op wat fout loopt. Op het Zuid-Koreaanse eiland Jeju vergaderde vorige week de Internationale Coördinatieraad van het Programma voor Mens en Biosfeer. Er is beslist om tweeëntwintig nieuwe locaties toe te voegen aan het Mondiale Netwerk van Biosfeer Reservaten van Unesco.

Niet onbekend is Fuerteventura, het tweede grootste van de Canarische Eilanden, belangrijk voor zowel de veelheid van heel verschillende ecosystemen - van woestijn tot oceaan - als voor de aanwending van hernieuwbare energie. Want deze reservaten willen mee uitzoeken hoe milieubescherming best samengaat met duurzame economische ontwikkeling. In een wereld die haar menselijke bevolking wel tienduizend maal heeft zien toenemen sinds de opkomst van de landbouw, is dat niet makkelijk meer.

Er is de delta van de Orinoco rivier in Venezuela. Niet enkel is de rijke biodiversiteit beschermd, bedoeling is ook dat dit gebied in een beter leven kan voorzien voor de gemeenschappen van het Warao volk.

Met Nokrek, Pachmarhi en Similipal bevinden zich drie Indiase reservaten op de lijst waar tijgers en andere wilde dieren thuis zijn. Meestal is er ook expliciete aandacht voor de plek van de inheemse volkeren en hoe zij hier beter van worden.

Dichter bij ons zijn de Zwabische Alpen nabij het Duitse Stuttgart beschermd. Op het vlak van duurzame ontwikkeling gaat de aandacht hier naar landbouw, bosbouw, ecotoerisme, groene en lokale producten. Een uitstekende troef is dat het om één van de grootste stiltegebieden gaat van Baden-Württemberg.

Unesco beklemtoont dat bescherming én gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals water en land samen moeten gaan. En de Biosfeer Reservaten zijn nodig om uit te vissen hoe we dat best aanpakken. (DB)

Klik voor lijst van 22 nieuwe Biosfeer Reservaten

Klik voor foto's

Klik voor meer informatie over Biosfeer Reservaten

Regio's: 
Thema: 

Lees ook