Home

Water uit de lucht oogsten

EHT Zurich oogst water uit luchtvochtigheid

Klik om te vergroten

Het is goed nieuws als zoet water nacht en dag te oogsten valt uit de lucht; nog beter als dit geen energie vergt. Die vitale oplossing hebben onderzoekers in Zurich uitgedokterd.

Zoet water is onmisbaar maar schaars voor velen, en klimaatverandering verergert dat nog. Ook met de waterkringloop ijlt de wereld vliegensvlug richting probleemzone: we riskeren nog een planetaire grens te overschrijden. Op tal van plaatsen is dat voor velen zelfs nu al zo.

Basisbronnen: lucht, water, voedsel…

Vooreerst lucht, dan water, en vervolgens voedsel, ze vormen samen de meest essentiële basis voor menselijk leven… gevolgd door materialen en pas daarna energie.

Het is mooi om te ontdekken dat sommigen wel degelijk bezig zijn met de essentie: lucht, water, eten… In Zwitserland blijken onderzoekers gemotiveerd door de vaststelling dat er te weinig zoet water is in vele gebieden; daarenboven is voor de ontzilting van zeewater ontzettend veel energie nodig; en ook de huidige manieren om water uit luchtvochtigheid te halen vereisen een massa energie… of ze functioneren alleen s’ nachts.

Onderzoekers van de Technische Hogeschool Zurich laten weten dat ze een oplossing vonden. Hun technologie laat toe om dag in, dag uit – de klok rond -water uit de lucht te winnen zonder dat daar energie voor nodig is. En ze hopen dat de wereld ermee aan de slag gaat. Wie meer wil weten, kan bij hen terecht… en leert alvast nog wat meer in de bronartikels hieronder, in Duits of Engels. (db)

Foto ETH Zurich / Iwan Hächler

Bron
Harvesting drinking water from humidity around the clock – ETH Zurich
Rund um die Uhr Trinkwasser aus der Luftfeuchtigkeit gewinnen – ETH Zurich

Regio's: 
Landen: 

Lees ook