Home

Web-tv: vakbonden van banken en verzekeringen willen ethischer bedrijfsvoering

"Wij komen vandaag een eerste maal naar buiten om aan de financiële sector kenbaar te maken dat wij met de ondernemingen in deze sector stappen vooruit willen zetten op vlak van duurzaam ondernemen, op vlak van een ethischer bedrijfsvoering, op vlak van een rechtvaardiger ondernemingswereld." Stefaan Decock van LBC-NVK spreekt enkele tientallen vakbondsafgevaardigden toe. Met groene en rode vlaggen en vele witte ballonnen zijn ze opgedaagd voor het gebouw waar Assuralia is gehuisvest, de beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen.

Deze vakbondsmensen voeren actie, niet omdat ze vinden dat banken of verzekeraars geen winst zouden mogen maken. Maar dat moet wel op rechtvaardige en ethische manier gebeuren, en via een duurzame bedrijfsvoering. Want wanneer financiële instellingen investeren zonder het hanteren van ethische criteria, dan stellen zij regimes zoals in Birma in staat om hun bevolkingen te onderdrukken, dan staan ze toe dat bedrijven zoals Wal-Mart de rechten van hun werknemers met de voeten treden. Daarom is het dat de Belgische vakbonden, samen met zusterorganisaties uit de hele wereld, willen dat er een ethische ondergrens gehanteerd wordt door de financiële instellingen bij hun bedrijfsvoering. Ze moeten alle mensenrechten respecteren en de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie naleven. Ze moeten ook het milieu eerbiedigen, niet investeren of beleggen in bedrijven die dictatoriale regimes ondersteunen en evenmin in ondernemingen die controversiële wapens produceren.

Meer dan ooit weten we dat de financiële sector op mondiale schaal werkt. Zulke veranderingen komen er slechts wanneer én denken én handelen zowel lokaal als globaal gebeuren.
De onverantwoordelijkheid van de financiële sector die vooral het voorbije jaar spectaculair duidelijk is geworden, bewijst dat dit initiatief van hun werknemersorganisaties niets te vroeg komt. Afwachten of ze de klanten, de publieke opinie én de overheden zover krijgen om mee voor de nodige druk of regelgeving te zorgen.
Wordt zeker vervolgd. (DB)

Bekijk de web-tv reportage ‘Duurzame bedrijfsvoering in financiële sector' van Dirk Barrez, Thomas Heirbaut en Jessie Van Couwenberghe op www.mondiaal.be - klik op rubriek reportages en kies dan ‘Duurzame bedrijfsvoering in financiële sector' - op de themapagina ‘glokaal vakbondswerk' is bijkomende informatie te vinden

mondiaal.be is een initiatief van ACV en PALA.be

Klik hier voor de opinie ‘Geen hangmat voor financiële instellingen' van Matthias Bienstman (Netwerk Vlaanderen)

Voor PALAbrief ‘Andere banken graag' - klik hier

Regio's: 
Thema: 

Lees ook