Home

Wereldwijd protest tegen WWF-plan om Aquaculture Stewardship Council (ASC) op te richten

Meer dan zeventig organisaties van lokale milieubewegingen, artisanale vissers en inheemse volkeren, gecoördineerd door het Mangrove Action Network, hebben een scherp protest laten horen tegen de plannen van het World Wildlife Fund (WWF) om een label toe te kennen aan duurzaam gekweekte producten van aquacultuur, zoals vissen, garnalen en schaaldieren. De organisaties, die actiegroepen vertegenwoordigen uit alle delen van de wereld, maar vooral van inheemse basisgroepen die direct worden bedreigd in hun voortbestaan door de industriële aquacultuur van garnalen en zalm, klagen in de eerste plaats het gebrek aan dialoog aan. Zij verwijten het in Zwitserland gevestigde WWF dat het zich te sterk laat leiden door de belangen van de grote industriële groepen, die maar wat graag hun producten een ‘duurzaam' label zouden zien krijgen omdat ze ook beseffen dat bewuste consumenten in de rijke landen hier meer en meer aandacht voor krijgen. Met de meningen en opmerkingen van de direct betrokkenen werd volgens hen niet of nauwelijks rekening gehouden. Verzoeken om met vertegenwoordigers van het Mangrove Action Network ideeën uit te wisselen, werden door het WWF steevast afgewimpeld, terwijl vertegenwoordigers van de multinationals er wel een luisterend oor vinden. Meer zelfs, de industrie zou het geheel mee financieren en een coördinator bij WWF zou vroeger als vicevoorzitter van een voedingsmultinational een slechte reputatie hebben opgebouwd door systematisch arbeidsrechten te schenden en milieuovertredingen te begaan.

Het WWF houdt vol dat het al jaren een ‘open dialoog' voert met alle stakeholders over de invulling van een kwaliteitslabel voor de aquacultuur in navolging van soortgelijke labels voor duurzaam gekweekt hout en de vangst van wilde vissoorten. Eind januari maakte het WWF bekend dat het ver gevorderd was met de plannen tot oprichting van Aquaculture Stewardship Council (ASC), een certificatieorganisatie onder toezicht van WWF, die labels zou gaan toekennen aan producten uit duurzaam gekweekte aquacultuur, in de eerste plaats garnalen en zalm. Volgens het WWF is het respect voor de biodiversiteit van kwetsbare mariene gebieden de basis van ASC.

"Hoe kan een proces duurzaam worden genoemd als een grote Westerse NGO, hierin financieel gesteund door de voedingsindustrie, gaat beslissen wat goed is voor het overleven van gemarginaliseerde groepen aan de andere kant van de wereld waarmee ze elk gesprek weigert", vraagt Juan José Lopez, coördinator van het Latijns-Amerikaanse RedMangar, zich in een open brief af. Het nieuwe ASC-label zou alleen maar dienen om milieubelastende en sociaal ontwrichtende vormen van aquacultuur te legitimeren omdat de voedingsindustrie graag goedkope garnalen en zalm blijft produceren, terwijl de lokale bevolking nauwelijks kan overleven door de aantasting van het natuurlijk milieu van de tropische mangrovebossen en andere kwetsbare kustgebieden. 90 procent van de in de VS verkochte garnalen komt uit gebieden waar de laatste jaren mangrovebossen moesten wijken voor de aanleg van aquacultuur. (JVC)

Websites

Opposing the Formation of the Aquaculture Stewardship Council: klik voor volledige lijst van organisaties die de protestbrief tegen WWF ondertekenden

Klik voor info over de ecologische gevaren van garnalen- en zalmkweek

Klik voor info over de ecologische gevaren van garnalen- en zalmkweek 2

Klik voor info over de ecologische gevaren van garnalen- en zalmkweek 3

Klik voor problemen met garnalencertificatie in Indonesië

Klik voor WWF (World Wildlife Found) Sustainable aquaculture standards

Klik voor WWF (World Wildlife Found) Sustainable aquaculture standards 2

Regio's: 
Thema: 

Lees ook