Home

Best voorbij de bosbranden kijken in de aanstormende jaren twintig

Boden de Australische bosbranden de beelden van het jaar? Of waren het wijngaarden die voor het eerst kapot brandden door de hitte? We kijken best voorbij de bosbranden naar die voor iedereen levensbelangrijke kwestie: wat schaft de pot morgen nog?

Voor wie nog altijd niet klimaatwakker was, boden de branden in Australië misschien de beelden van het jaar. Ook voor vele anderen waren ze dat. Ze zijn zeker spectaculair en onrustwekkend. Ze halen heel makkelijk alle schermen en dus onze aandacht… en ze halen de twijfel weg of ook de meest welvarende landen zware beproevingen te wachten staan. Zeker wel dus.

Maar in de diepte roert meer. Daarop wijzen bijvoorbeeld wijngaarden die voor het eerst het verhitte klimaat niet langer aankunnen. De zomerhitte brandde vorig jaar letterlijk de bladeren en vernielde tot vijftig procent van de oogst. Ook die beelden halen soms het scherm, recent zelfs samen met de bosbranden in het journaal van een Franse zender. Maar we zien ze toch veel minder want blijkbaar worden ze minder mediageniek bevonden omdat ze op het eerste gezicht veel minder spectaculair zijn.

Vanuit een breder gezichtspunt is dat laatste echter volstrekt onjuist. Want dit verschijnsel dat klimaatverandering zich vertaalt in aantasting van ons biologisch potentieel, combineren we met nog een andere zorgwekkende evolutie. De mensensoort laat planten en dieren razendsnel uitsterven, zowat duizend maal sneller dan natuurlijk. Het is niet anders dan waanzin te noemen hoe we onze biologische voorraadkast plunderen en leegroven, terwijl die grote biodiversiteit nochtans de basis vormt voor onze landbouw en voedselproductie.

Wat schaft de pot morgen nog?

Wie goed kijkt, doorheen de rook van de bosbranden, ziet hoe fundamenteel vooral intense klimaatverandering, stervende biodiversiteit en dominante landbouwmonoculturen - die daarenboven verslaafd zijn aan de ecologisch meest verstorende kunstmest - een kwalijke cocktail brouwen. Samen zetten ze wereldwijd onze productie van levensmiddelen onder druk… en eten moeten we allemaal.

Het is allerminst een aantrekkelijke toekomst als een acute dreiging van slabakkende en krimpende voedselproductie en toenemende ondervoeding en honger zich voegt bij de vele nijpende problemen waarmee de wereld nu al heel hard kampt. Het zou logisch en verstandig zijn als media, wetenschappers en politici zich zouden verdiepen in deze levensbelangrijke processen en er veel aandacht voor opbrengen… en net iets minder voor het bestuur van een voetbalclub, voor weinig doordachte aanbevelingen inzake klimaatpolitiek of voor politiek afbraakspel.

Dirk Barrez
Hoofdredacteur Pala.be en auteur van TRANSITIE. Onze welvaart van morgen 

Bron
Vignes brûlées par la canicule : les viticulteurs de l'Hérault, du Gard et de l'Aude inquiets pour leur avenir
Lees ook
Late media-ontdekking: zesde massale uitsterving dreigt
Hoe behouden we dieren en planten? Biodiversiteit


Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

Landbouw en natuur "lichtpuntje"? Zo schiet noodzakelijke transitie niet op

Het begrip transitie haalt volop de media, meestal in combinatie met klimaat. Ook fundamentele oplossingen belanden op tafel met de Europese 'Green Deal'. Toch dringt onvoldoende door dat transitie in zowat alle sectoren moet, zeker ook landbouw: zelfs de Vlaamse milieubeweging focust op lichtpuntjes in de marge.