Home

Journalistiek noodzakelijk maar hard bestaan - Apache CoopWijzer

Het onafhankelijke medium Apache bewijst al tien jaar geregeld zijn journalistieke noodzaak. Maar financieel blijft het moeilijk.

Om het CoopWijzer rapport
gratis te bestellen klik hier

De nieuwswebsite Apache bericht met heel beperkte middelen over de meest relevante thema’s en concentreert zich daar volledig op. Dit onafhankelijke medium slaagt er daarenboven geregeld in om het maatschappelijk debat aan te zwengelen.

Deze onafhankelijke journalistiek is ontzettend belangrijk, zeker nu redacties en journalisten heel veel en heel diverse druk ondervinden van grote mediaconcentratie, intense commercialisering, allerhande vormen van nieuwsvervuiling tot medialeugens, ongeremde macht van digitale giganten, verzwakkende democratie en samenlevingen…

Ook al bewijst Apache op diverse vlakken een maatschappelijke aanwinst te zijn, toch is deze nieuwssite jammer genoeg nog altijd verlieslatend. Wie investeert in Apache, moet zich realiseren dat nieuw gekochte aandelen vandaag meteen vrijwel alle waarde verliezen. De oplopende schuld hypothekeert de kansen om uit te groeien tot een krachtig en duurzaam medium, zowel journalistiek als economisch, dus met een voldoende aantal betalende lezers en lezeressen.

Brengt 2019 de kentering?

Dus is de cruciale vraag of dit de komende jaren kan verbeteren. De oplossing zal in elk geval op eigen kracht gevonden moeten worden. Want het is waar dat Apache weinig overheidssteun krijgt. Maar meer nog geldt dat Apache niet de reële invloed en macht heeft om daar fundamenteel verandering in te brengen.

De vlotte constructieve dialoog met Apache leerde CoopWijzer alvast het volgende: de jongste 12 maanden zijn de leden met een maandabonnement – cruciaal voor de inkomsten – aangegroeid met ongeveer dertig procent. In 2019 wist Apache ook bijna 120.000 euro nieuw kapitaal te verzamelen (tot 18 oktober 2019).

Indien Apache deze positieve trend inzake lidmaatschap kan volhouden, en tevens voldoende nieuw kapitaal blijft verwerven, kan het in de loop van 2021 de verliezen sterk beperken en financieel-economisch break-even draaien. Dat blijft een zware opgave, maar die is het voorbije jaar minder onhaalbaar geworden. Bedenk dat een onafhankelijk medium als Apache wellicht nooit financieel heel rendabel zal zijn.

Maatschappelijk belang

De enige echt doorslaggevende reden om coöperant te worden is dus het belang dat men hecht aan de maatschappelijke waarde van deze aandelen, en dus aan het bestaan – en overleven - van Apache.

Wie aandelen koopt, doet dat omdat hij of zij Apache journalistiek noodzakelijk acht, en met andere woorden bereid is het risico van de kleine levensvatbaarheid, en dus van mogelijk volledig verlies van de inbreng, te dragen.
 

Klik hier om gratis de Apache CoopWijzer te bestellen. U ontvangt onmiddellijk per mail dit rapport met alle informatie, sociaal, ecologisch, democratisch, economisch-financieel, risico’s en beoordeling.
Klik hier voor overzicht van alle Pala CoopWijzer rapporten


Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Landen: 

Lees ook