Een nieuwe Europese Commissie, hoe gerust kunnen we zijn?

Het is verstandig om voor Europa te zijn. Onze nationale welvaartstaten hebben de Europese Unie i nodig om de golven van de globalisering i te trotseren. Vraag is wel: welk Europa? Want de Europese Commissie ligt traditioneel veel meer wakker van een vrije markt en van de belangen van privébedrijven dan van het belang van publieke goederen en van sociale spelregels.

Bij Corporate Europe Observatory doen ze hun uiterste best om het lobbyen van de Europese ondernemers naar buiten te brengen. Daarom volgden ze ook met veel belangstelling de hoorzittingen van de nieuwe commissarissen in het Europees Parlement. En ze zijn er niet gerust in.

Zo vrezen ze dat de Commissie ervoor gewonnen is om water te privatiseren. Dat menen ze te kunnen afleiden uit het antwoord van de Franse commissaris voor de Interne Markt Michel Barnier. Als het gaat om het harmoniseren van de manier waarop gemeentelijke diensten aan privébedrijven kunnen worden toegewezen, ziet die geen reden om een uitzondering te maken voor de watersector. Slechts enkele weken nadat het vuile water van de Europese hoofdstad door een privéfirma ongezuiverd werd geloosd in de Zenne, is dat geen opwekkende gedachte.

Eurocommissaris Andris Pieblags voor Ontwikkelingssamenwerking i kreeg dan weer niet gezegd dat ontwikkelingslanden hun water niet moesten privatiseren.

En milieucommissaris Janez Potocnik vertrouwt op samenwerking met de privésector om de waterkwaliteit omhoog te krijgen. Corporate Europe Observatory besluit: "De marktmantra is springlevend in Brussel, en ecosystemen laten redden door dezelfde die ze vernietigt, blijft er een politieke prioriteit."

Vragen ook bij de nieuwe Deense klimaatcommissaris Connie Hedegaard. Niet zo lang geleden was Denemarken het land dat talloze windmolens bouwde en zo de wereld de weg toonde naar windenergie. Maar de huidige Deense regering heeft die ontwikkeling i volledig stopgezet. En net de klimaatminister uit die regering - ook al in grote mate verantwoordelijk voor het in de soep draaien van de klimaattop in Kopenhagen - krijgt nu de Europese job.

Handelscommissaris Karel De Gucht pleit voor onafhankelijkheid ten opzichte van bedrijven i en voor stevig weerwerk ten aanzien van ongepaste beĂŻnvloeding. Dat de nieuwbakken commissaris al meteen na zijn aanwijzing BusinessEurope ontmoette, valt niet goed bij Corporate Europe Observatory. Ze hopen daar dat De Gucht een einde maakt aan de voorkeurbehandeling van de bedrijfslobby's, en werkelijk met iedereen op gelijke voet wil praten.

Dirk Barrez

Klik voor CEO artikel Will the new Commission push for water privatisation in Europe?

Klik voor CEO artikel The Ideal Climate Commissioner?

Klik voor CEO artikel A question to Karel de Gucht: Will you put an end to the corporate capture of EU i trade policy?

Klik voor PALA i opinie Europa is nodig, maar dan wel een ander Europa

Afbeelding
Pala, onze wereld, een gebruiksaanwijzing - sociaal ecologisch democratisch

De PALA website en nieuwsbrief zijn gratis. Maar iedereen weet dat het zonder middelen niet kan. Liever dan te werken met subsidies, rekenen we op al wie Pala leest. Zo kunnen we ons ongebonden concentreren op de inhoud.

Uw steun - maandelijks, jaarlijks of Ă©Ă©nmalig - is welkom op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw - 3001 Leuven met vermelding 'Steun Pala'. Alvast dank.

Of misschien wil u wel vaste steungever worden? Abonnees die zich engageren voor bv. 2 of 5 euro steun per maand geven Pala de rust van stabiele inkomsten die de vaste uitgaven voor website en nieuwsbrief dekken.

KLIK HIER OM VASTE PALA STEUNGEVER TE WORDEN